KAVVV Quiz
Oplossing 85 - zondag 23 januari 2022

Ben je zeker dat je de oplossing wil raadplegen of je eigen oplossing wil controleren ?

 

Indien niet, klik je bovenaan links op je "keer terug"-pijl 

 

Indien wel, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

 

Ketting 85 - Loop naar de maan !

Oplossing

 1. De Moonwalk trail trekt over de 6 piekrotsen van de Fitzroy Peak, vernoemd naar kapitein Robert FitzRoy van The Beagle
 2. Dat schip brengen wij nu onwillekeurig in verband met zijn beroemdste passagier : Charles Darwin
 3. Die huwde in 1839 met zijn 9 maand oudere nicht Emma Wedgwood, kleindochter van Josiah Wedgwood van het gelijknamige aardewerk.
 4. Die pottenbakker was prominent lid van de Lunar Society, opgericht door Erasmus Darwin, grootvader van …
 5. Bij gebrek aan straatverlichting kwamen de heren enkel samen bij volle maan.  Zo konden ze ’s avonds makkelijker hun weg terug naar huis vinden.
 6. Al is het volgens het bijgeloof bij volle maan ook uitkijken voor “Lunatisme” (of de maanziekte)
 7. In de middeleeuwen schreef men je dan een dieet van knolselder voor
 8. Knolselder werd bij de oude Grieken dan ook Sélinon genoemd,
 9. Die naam werd afgeleid van de Griekse maangodin Selene, vernoemd naar de maan omdat die bij de Grieken symbool zou staan van vrouwelijkheid en maagdelijkheid.
 10. Haar Akkadische tegenpartij is Nanna, zoals ook bezongen door The Radio’s in ‘She goes Nana”
 11. Zijn symbool is de maansikkel
 12. Maansikkels (al dan niet met een ster) staan op tal van vlaggen van landen die ooit tot het Ottomaanse rijk behoorden.  Enkel bij die van Turkmenistan kijkt ze de andere richting uit.
 13. Niet op de vlag, maar wel op het wapen staat centraal fier een paard.  De laatste zondag van april is het er ook de Nationale Paardendag.  Het paard Yanardag dat in 1999 de belangrijkste wedstrijd van zijn land won.  Alsof men in Groot-Brittannië Red Rum in z’n wapen zou zetten.
 14. Yanar Dag is een natuurfenomeen waar over een lengte van 10 meter in het naburige Azerbeidzjan een berg in brand staat.
 15. Ook van de maan wordt in de volksmond gezegd dat ze brand.  En in dat geval moet je blussen … de maan blussen, zoals in Middelburg, Tienen en … bij de Mechelse manenblussers
 16. De legende zou zijn ontstaan uit een godsdiensttwist en gelanceerd zijn door de jezuiet Livinus Meyerus.  Die laatste gebruikte de maan als metafoor voor de Mariacultus in zijn stad
 17. Combineer Maria met maansikkel en ga binnen op de site van de Brugse Musea.  Je leest er alles over hun exemplaren waaronder ook de Zwarte madonna van Regula, gebaseerd op een beeld in het Spaanse Chipiona nabij Cadiz.  Hier bevindt zich de Chipiona Vuurtoren, de hoogste vuurtoren van Spanje.  Volle 69 meter van aan de voet, 344 trappen te voet

 

Eindantwoord :

In Juli is daar en in andere plaatsen zoals bijv. Malaga de maritieme processie van hun patroonheilige van de vissers : de “Virgen del Carmen”.  Het was Georges Bizet die zijn gekendste werk ook “Carmen” doopte.