Competitiereglement - zondag 15 september 2024
Competitiereglement
- een KAVVV&FEDES quiz bestaat 100 vragen, voor 2 punten per vraag. Dat laatste laat de quizmaster toe om maximaal 2 vragen per vragenronde op te splitsen in "dubbele vragen" (genre : "voor A vragen we ... voor B vragen we") waar dan elk antwoordonderdeel goed is voor 1 punt. De vragen worden schriftelijk beantwoord per 10 vragen per ronde, waarna na het antwoordformulier wordt afgeven en de quizmaster de gezochte antwoorden geeft, met (indien reeds beschikbaar) de score en tussenstand na de vorige ronde. Ploegen krijgen per vraag 2 antwoordmogelijkheden.
- Aanvangsuur
De quizavonden starten om 20 u stipt. Er wordt gestreeft naar een einduur van 22u30 tot 22u45 met daarin een korte drankpauze. - Bedenktijd
Tussen de vragen respecteert de quizmaster een schrijftijd van ± 30 seconden voor de volgende vraag aan te vatten. De antwoordbriefjes dienen na 30 sec. bedenktijd na de laatste vraag onmiddellijk aan de ophalers te worden afgegeven. - Toegelaten vragen/verplichte rubrieken
- Per reeks van 20 vragen (combinatie ronde 1&2 ronder 3&4 ronde 5&6 ronde 7&8 ronde 9&10) dienen volgende 14 onderwerpen verplicht aan bod te komen : Geschiedenis voor 1950, Muziek, Film, Gods-Myth-Filosofie, Natuurwetenschappen, Nederlandse taal, Ken uw stad of land, "De wereld vandaag (of gisteren) - na 1950 en actua", Sport, Kunst, Aardrijkskunde, Uitvindingen en techniek, Literatuur en Toerisme in europa. Voor de specifieke verdelen en richtlijnen naar aanvullende varia-vragen verwijzen naar de specifieke pagina "Formule"
- Over de keuze van de onderwerpen voor de overige vragen mag de kwismaster vrij beschikken met dien verstande dat in één en dezelfde reeks een bepaald onderwerp slechts tweemaal maximum mag behandeld worden.
- Niet toegelaten vragen:
- Vragen met een meerledig antwoord (met uitzondering van het beperkt aantal ontdubbelde vragen per ronde)
- multiple choice vragen (gezien de dubbele antwoordkans).
- Volledige afkortingen zijn niet toegelaten; één letter uit een afkorting mag echter wel gevraagd worden.
- Jaartallen mogen niet gevraagd worden en op cijfers in het algemeen mag geen speling toegestaan worden.
- Puntentelling
- Algemeen
Geeft een ploeg meer dan het toegelaten aantal antwoorden op een vraag, dan worden de extra antwoorden als onbestaande beschouwd en gelden enkel de eerste twee antwoorden (bij normale vraag) of het eerste antwoord (bij een vraag met antwoordbeperking) - Een juist antwoord geeft recht op twee punten. Scoort een ploeg als enige het juiste antwoord, dan ontvangt zij voor dergelijke zaalsolo 1 bonuspunt. 2 wordt dus 3. Op ontdubbelde vragen (type : voor A vragen we ... en voor B vragen we ...) wordt voor elk onderdeel 1 punt toegekend. Een zaalsolo op een onderdeel van een ontdubbelde vraag levert dan 2 punten op (1 + 1 = 2).
- Algemeen
- Opmaak eindstand van de spelavond
Bij gelijkheid van punten wordt de eindstand bepaald door het aantal minst aantal behaalde zaal-solo's. Zo wordt de ploeg de de meeste correcte antwoorden gaf alsnog bevoordeeld. Zijn de punten en de solo's gelijk dan eindigen beide ploegen gewoon ex-equo en krijgen ze beiden evenveel klassementspunten voor de rangschikking. - Opmaak klassement
Voor het klassement krijgt de avondwinnaar zoveel klassementspunten als er ploegen aantreden in de competitie :
* Spelen er 6 ploegen de quiz dan haalt de winnaar 6 klassementspunten, de nr twee 5 punten, de nr 3 vier punten, enz ...
* Bij gelijkheid van klassementspunten in de rangschikking telt het aantal gescoorde punten op de quizavonden zelf
* Bij gelijkheid van klassementspunten en gescoorde punten op de quizzen zelf telt het minste aantal solo's op de quizzen
Bij een forfait van een ploeg op een avond krijgt deze ploeg uiteraard geen punten; voor de andere ploegen worden de klassementspunten toegekend alsof de afwezige ploeg er wel zou geweest zijn. - Administratie
- Bij aanvang van het seizoen ontvangen alle ploegen voldoende aantal antwoordbladen voor het ganse seizoen (incl een aantal reserve-exemplaren). Elke ploeg brengt op de quizavond zelf hun eigen antwoordblaadjes mee (ook te downloaden via deze site).
- Puntentelling op de avond zelf wordt opgemaakt via de Excel-spreadsheet waar automatisch ook de solo's uit gedetecteerd worden. De organiserende ploeg voert hierin ook de correcte antwoorden in zodat onmiddellijk na de quiz per antwoord ook kan afgelezen worden hoeveel ploegen welke vraag correct hebben geantwoord, hoeveel zaalsolo's, hoeveel quizmastersolo's er waren en wat de gemiddelde scores over de ganse quiz was. Er moet op de avond zelf dus geen puntentelling te gebeuren bij de jury. Die wordt opgemaakt via en door de Excel-spreadsheet.
- Elke ploeg die de volgende quiz organiseert ontvangt uiterlijk een week voor hun quiz een blanco excel waarin zij de juiste antwoorden reeds kunnen verwerken zodat op de avond zelf alleen maar 0 of 1 moet ingetypt worden voor een fout of een juist antwoord.
- Van zodra de uitslag bij de voorzitter bekend is, kan de stand en de analyse van de quiz dan ook per mail aan de clubvoorzitters verdeeld worden.
- Ploegen die niet over een eigen PC beschikken wordt die avond een PC met gepaste Excel-sheet ter beschikking gesteld.
- Maak het visueel
- Illustraties bij de vragen maken een quiz aangenamer. Zo speel je ook in op het visuele geheugen, en niet enkel op het cognitieve of het auditieve geheugen van een quizzer. De quizmaster zorgt zelf voor voldoende exemplaren (minstens 1 per ploeg)
- Indien een quizploeg hierop voorzien is, kan en mag zij natuurlijk ook werken met audio-visuele hulpmiddelen (projectie op groot scherm).