KAVVV Quiz
Geschiedenis - dinsdag 15 juni 2021

Geschiedenis

De KAVVV&Fedes Afdeling Quiz werd gesticht in 1957.

De initiatiefnemers waren drie personen die in de biljartafdeling speelden: Ponsaerts, De Ley en Jos Verbist. Tussen 'pot en pint' beslisten ze om de mogelijkheid te onderzoeken een Afdeling Quiz te lanceren. Dat lukte vrij snel en zo werd een eerste competitie gespeeld met zes clubs. KAVVV was daarmee na de Antwerpse Quizfederatie (AQF) de tweede formele quizcompetitie van het land.

Even vlug volgde er een indrukwekkende groei. In 1962 waren er reeds vijftien teams aan het quizzen. Maar tijdens datzelfde seizoen moesten de spelers naar een nieuwe voorzitter zoeken. Dat werd Marcel Van der Ven. Hij stond gedurende bijna 38 jaar aan het hoofd van de quizafdeling. De quizformule was toen sterk geïnspireerd op de formule van het mondeling quizzen van de AQF. Tal van quizzers speelden dan ook in beide verbonden. Bij AQF werd elke vraag mondeling beantwoord, maar bij KAVVV werd na elke 2 vragen het antwoordbladje van elke ploeg opgehaald. Wie als enige ploeg het juiste antwoord op een vraag gaf, werd meteen getrakteerd op dubbele punten. Een principe dat nu - ruim 50 jaar na datum - nog steeds wordt gehanteerd.

In 2002 ging Marcel op zoek naar een opvolger. Het duurde lang, maar tenslotte vond hij Edmond (Mon) De Koninck bereid om de taak over te nemen. Marcel bleef wel actief als bestuurslid maar inmiddels hadden de overige bestuursleden Jos Vereycken en diens dochter Linda ontslag genomen. Nu was het Mon die iemand nodig had om hem binnen het bestuur bij te staan. Dat werd Walter Vercammen.

Walter en Mon waren samen bijna 2 decennia de stuwende figuren van de quizafdeling. Zij pasten de quizformule meer aan naar de formules zoals in weekend-zaalquizzen. Antwoorden werden niet meer per 2 vragen opgehaald, maar pas na een volle ronde van 10 vragen. Het gaf elke ploeg niet alleen langere bedenktijd (zeker voor de eerste 8 vragen van de ronde), maar het spaarde ook veel “dode momenten” tussen de quizvragen uit, wanneer er telkens moest opgehaald, en verbeterd worden, voor men aan de volgende twee vragen begon.

Stelselmatig werd hierdoor ook de deur opengezet naar rondes of zelfs quizzen met een thema of rode draad. Met de moderne technologie werden ook meer een meer quizmasters aangespoord gebruik te maken van multimedia.

Spijtig genoeg moesten we in 2009 afscheid nemen van Jos Vereycken en in april 2010 van Marcel Van der Ven. Met algemene instemming werden de quizzen voor de bekers naar hen genoemd.

Jammer genoeg staat de tijd voor niemand stil. Sinds de jaren 1990 kent het weekendquizzen in zaal een enorme boom. De komst van de BQB (Belgische Quiz Bond), International Quizzing Association (IQA), de oprichting van een heuse quizranking (vergelijk het gerust met een ATP-tennisranking), de indeling van quizzen in categorieën (vergelijkbaar met grandslams, tir 1 of tir 2 tornooien in het tennis), de organisaties van BK’s, EK’s en WK’s zorgden voor een overaanbod van quizzen op vrijdagen en zaterdagen. Quizzen op weekdagen leek voor velen plots een stuk minder interessant. Waarom op werkdagen gaan quizzen als je al op vrijdag en zaterdag van huis bent in (gelukkig ondertussen niet langer) rokerige lokalen?

Stelselmatig steeg de gemiddelde leeftijd en daalde het aantal spelende ploegen, waardoor in 2014 werd afgestapt van het verplicht stijgen en dalen tussen de tweede afdeling op maandag en de eerste afdeling op dinsdag. Beide quizavonden gingen voortaan als twee afzonderlijke reeksen voort, met nog wel dezelfde formule, maar met licht afwijkende accenten.

In 2019 legde Mon De Koninck na 17 jaar zijn bestuurstaken neer. Met zijn rechterhand Walter Vercammen werd al snel een opvolger gevonden die voor de continuïteit van het huidige bestuur zorgde.

Weinige federaties kunnen bogen op de uitermate sterke verrichtingen van deze afdeling. Wellicht een unicum! Het is een hechte groep van vrienden geworden, die elkaar wekelijks ontmoeten voor een avondje vriendenquiz.

 

De bestuurswissel in 2019. Walter (links) neemt het voorzitterschap over van Mon (midden) en Ludy (rechts) staat vanaf dan in voor het secretariaat.