KAVVV Quiz
Ketting 83 - zaterdag 11 december 2021

Ketting 83 -  Wetenschappen vanuit de keuken

Ook zelfverklaard wetenschapsexpert Lieven Scheire (hij begon zijn studies wel maar haakte al snel af), zal het roerend eens zijn met ons:  Wetenschap is fun!  Koken is fun!  In die keuken voeren we dagelijks, en vaak zelfs zonder dat we het zelf beseffen of zonder dat we daar noodzakelijkerwijs ook eerst bij moeten proeven, de meest uiteenlopende proeven uit.  Koken is dan ook een aaneenschakeling van chemische reacties, natuurkundige effecten en proeven… vooral proeven.  Een speciale editie deze keer.  Niet 1 lange, maar 4 aparte korte kettingen uit onze huiskeuken.  Ook wij houden van experimenteren ….  

Amuse :

  • Mors(e) maar eens enkele druppels water op een hete kookplaat.  De druppels zullen – net als de wetenschapper (1) die het fenomeen omschreef – dansen van plezier.  En als de true detective die u bent, bespeurt u niet alleen in de vorige zin, maar ook in ’s mans naam nog een snuffelaar.  De stad (2) in zijn naam vinden we ook terug in een wetenschappelijk experiment van een Nederlands vorser (3), waarvan het object in kwestie dan weer een niet te temmen Nemesis is van menig getormenteerd literair detective.  Het was een nog bekendere Amerikaan (4) die er amper 6 jaar later handig gebruik van zou maken om ook zijn gelijk te bewijzen.  Dankzij hem kunnen mijn vrouw en ik (soms opzettelijk) water laten dansen op onze kookplaat.  

Voorgerecht :

  • Maar ook met vlees of vis in de pan, is er heel wat dat kan.  We bakken ze dan ook graag bruin … (niet alleen onze broodjes, maar ook figuurlijk).  De Franse wetenschapper (5) die deze reactie omschreef deelt zijn naam met de (vroegere) Franse naam van een dorp (6) in Vlaams Brabant.  Met haar hoofdgemeente blijven we in de (kelder en) keuken.  Want ook in de productie van haar gekendste product (7) is de reactie van 5 cruciaal.  Breng zeker ook eens een bezoek aan het kasteel (8) met de naam van 5.  Een van de vele verborgen Vlaamse Parels.  Zweinstein waardig!  (en zo plaatsten we hier – althans tekstueel - letterlijk wat parels voor de zwijnen)

Hoodgerecht :

  • Daar worden vandaag reeds de jonge wetenschappers-in-spé gekneed als het deeg voor het brood van morgen.  Dat kneden is essentieel (roept mijn vrouw vanuit de keuken).  Net als de verbinding (9) van de eiwitten die hierdoor ontstaan, worden ook sommige schakels in onze kettingen niet door iedereen even goed verteerd. Ze zijn wel handig voor veganisten die ze ook bruin willen bakken, maar daarbij wel de koe en het kalf willen sparen.  Een specifiek surrogaat (10) heeft al een lange geschiedenis.  De keuken van dat land (11) waar het zijn naam kreeg ook.  Daar kwamen onderzoekers in de jaren ’80 zelfs aandraven met een “Sixth sense” (12).  Sinds 2016 breekt die notie ook bij ons “mondjesmaat” door.  Wetenschappers in de keuken … ieder z’n smaak.

Nagerecht :

  • Dat geldt ook voor ons afsluitende kopje koffie of thee.  Ieder z’n smaak.  En het is opnieuw dankzij 5 dat uw koffie z’n heerlijke aroma krijgt.  Dat cafeïne opwekkend werkt is alom geweten.  Voor het proces (13) waardoor het hete water die en andere stoffen eruit haalt blijkt cryptisch meer dan 1 man nodig te zijn.  Al valt dat volgens een gekende zegswijze (14) in de keuken net te vermijden.  In de enige Vlaamse gemeente (15) die met dat beroep begint weet men daar en van al het vorige alles.  Niet in het minst dankzij de man (16) aan wie zij (zo leert ons de geschiedenislijn op hun eigen webstek) ook al in 1959 bij hun doop traditioneel een eed van trouw zwoeren. 

 

ONZE VRAAG

Heel logisch bij een viergangenmenu : Welke antwoorden horen op 4  - 8 – 12 en 16 ?

 

         

.