KAVVV Quiz
Oplossing 65 - zaterdag 03 juli 2021

Ben je zeker dat je de oplossing wil raadplegen of je eigen oplossing wil controleren ?

 

Indien niet, klik je bovenaan links op je "keer terug"-pijl 

 

Indien wel, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

 

Ketting 65 - Kom nu niet uit de lucht vallen 

Oplossing

 1. De jonge acterende tweeling waren de broertjes Lech en Jaroslaw Kaczynski
 2. Later werden zij tegelijkertijd eerste minister en president van Polen
 3. Warschau is de grootste stad, Krakau is nummer twee (blijkt dat sommige quizzers ook daar magneten van op hun ijskast hebben hangen)
 4. De traditie van de Hejnal weerklinkt om het uur van de hoogste toren van de Mariakerk en elke middag op de Poolse nationale radio
 5. Met die traditie wordt een met succes afgeslagen aanval van de Tartaren herdacht
 6. In 1944 werden de Krim-Tataren in opdracht van Lavrenti Beria gedeporteerd richting Oezbekistan. Sommigen lazen over zijn leven en antwoordden hier “Bah!”… Wij keurden dat ook goed.
 7. Stalin noemde hem bij de Conferentie van Jalta wel eens “onze Himmler” (al bleek Himmler t.o.v. de vorige een koorknaap)
 8. De oudste dochter doopte hij “Gudrun
 9. Zij was bevriend met de Nederlandse Florie Rost van Tonningen-heubel
 10. Nadat ze het in een TV-uitzending te bont had gemaakt, en de Nederlandse grond iets te warm werd onder haar voeten, trok ze in vrijwillig in luxe-ballingschap in Waasmunster (België)
 11. Die gemeente bezit naast de Abdij van Roosenberg ook nog 8 kastelen, al vermeld Wiki er maar 3, nml: Kasteel “Ortegat”, Kasteel “Les Gobelets” en Kasteel “Blauwendael”.
 12. Dit kasteel werd ook wel “Blauwhof” genoemd
 13. Ook in Kapellen vinden we een kasteel “Blauwhof”
 14. Kapellen werd op 04 oktober 1944 bevrijd door Canadese soldaten van het Bataljon Les Fusiliers Mont-Royal
 15. Die waren afkomstig uit het Canadese Montreal (en ja hoor … ook daarvan werden foto’s van ijskastmagneten doorgestuurd)
 16. De eerste westerling die de streek voor het eerst bezocht, en de heuvel waar later Montreal zou ontstaan, de “Mont Réal” noemde was Jacques Cartier
 17. Die kwam net als zijn bemanning toch wat uit de lucht gevallen toen zelfs de rivier tijdens de winter dichtvroor. Gelukkig kende chief Donnacanna een handig hulpmiddeltje

 

Antwoord :

De schors van de Annedda-boom bracht soelaas tegen scheurbuik. Wellicht dankt hij aan dit voorval zijn Nederlandstalige naam : De Europese levensboom