KAVVV Quiz
Oplossing 57 - dinsdag 14 september 2021

Ben je zeker dat je de oplossing wil raadplegen of je eigen oplossing wil controleren ?

 

Indien niet, klik je bovenaan links op je "keer terug"-pijl 

 

Indien wel, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

 

Ketting 57 - Langs 5 Vlaamse kunststeden

Oplossing

 

 1. In 1926 schreef Pieter Nicolaas van Eyck zijn gedicht “De Tuinman en de dood” over de reis van de tuinman naar Isphahan
 2. 2020 moest in Gent het “Van Eyck-jaar” worden met de onthulling van het gerestaureerde Lam Gods
 3. Die tentoonstelling “Van Eyck, een optische revolutie” moest al snel zijn deuren sluiten, maar is gelukkig voor ons nog steeds virtueel online. Wij kozen voor de “Tentoonstelling voor kinderen”
 4. In kamer 4.1 hangt het pronkstuk … het retabel van het “Lam Gods”. In zaal 5 hangen de replica’s van Mechelaar Michiel Coxcie.
 5. Het standbeeld dat de Berchemnaren “De draa zatlappen” noemen, is in werkelijkheid een beeld van een gewonde Prins de Merode.
 6. In de Mechelse Frederik de Merode-straat, vinden we aan nr 65 het Huys Van Busleyden annex museum “Hof van Busleyden”
 7. Annick en Camilla vertelden je in de clip van het virtuele museumbezoek dat het wandtapijt niet alleen diende als versiering, maar ook als verwarming of isolatie van de koude muren. Dat van hun werd geweven in opdracht van Kardinaal Granvelle
 8. In Brussel had hij een eigen stekje met het Granvellepaleis / Palais Granvelle
 9. Op zijn grondvesten werd met de aanleg van de Noord-Zuid-verbinding de huidige Ravenstijngallerij opgetrokken
 10. Op het plafond aan de ingang langs de zijde van Kantersteen (u misschien nog bekend, want daar werd vroeger massaal aangeschoven voor de zo fel begeerde nummerplaat) werd de sterrenbeeldenhemel geschilderd door Jean-Ado Baltus (stond gewoon af te lezen bij de foto van de ingang, rechts op de pagina)
 11. Zijn in Kortrijk geboren naamgenoot George-Marie Baltus was een globetrotter. Na WOI werd hij benoemd tot leraar schilderen aan de academie van Leuven
 12. De misdaad tiert er welig. Zeker in het literaire hoofd van schrijver Jo Claes en diens in 2020 verschenen misdaadroman “Van de Hemel in de Hel” rond inspecteur Thomas Berg
 13. Zelfs op zijn stadsplan heeft Leuven enkele heuse “Bergen” waaronder ook de “Keizersberg”.
 14. Al heet die volgens het stratenplan officieel de Lüdenscheidsingel (36 hoogtemeter in 700 meter, goed voor een dikke 5 %). Het etiketbiertje is straffer … 9 %, maar is in feite gewoon een Bornemse Tripel met een ander etiket erop.
 15. Lüdenscheid in het Sauerland was jarenlang een Belgische kazernestad.
 16. Het westelijke stadsdeel “Brügge” (mit Umlaut), brengt ons naar onze wellicht grootste Vlaamse kunststad: Brugge. 

 

Antwoord :

De openbare bibliotheek van Brugge staat gekend als “De Biekorf