KAVVV Quiz
Oplossing 53 - dinsdag 14 september 2021

Ben je zeker dat je de oplossing wil raadplegen of je eigen oplossing wil controleren ?

 

Indien niet, klik je bovenaan links op je "keer terug"-pijl 

 

Indien wel, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

 

Ketting 53 - "Spring is in the air"

Oplossing

 1. Churchill en de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Pieter Sjoerd Gerbrandy voerden dit legendarische gesprek. Churchill noemde als wederdienst Mr Gerbrandy dan ook steevast Mister Sherry Brandy.
 2. Zijn bijna onuitspreekbare geboorteplaats Goëngamieden ligt in Friesland niet zo ver van Sneek.
 3. De spiegel staat er symbool voor de zelfkennis
 4. Zet de ene spiegel voor de andere en je ziet in beide spiegels onwillekeurig een “Spiegel im spiegel”, de titel van een ook bij Klara luisteraars gesmaakte compositie van de Estse componist Arvo Pärt
 5. zelf noemde hij dat zijn “tintinnabuli-stijl” (klokjes of belletjes, wat wij op de eerste lentedag met in onze tuin ontluikende lenteklokjes wel toepasselijk vonden)
 6. het 20e nummer in de lijst was Festina lente (1988-1990), niet verwant aan de Festina-zomer van 1998. Dat Festina was een horlogemerk en de sponsor van de legendarische dopingploeg Festina in de al even legendarische Festina-tour. Een waar begrip in wielermiddens.
 7. Hij verfijnde zijn laatste noot in dat werk in 1990
 8. Namibia viert op de eerste dag van de lente in dat jaar zijn onafhankelijkheid van Zuid-Afrika.
 9. Sporen van de eerste bewoning werden er gevonden als rotstekeningen bij de Twyfelfontein waarvan de eersten uit 300 voor Chr. dateren
 10. In de taal Nama/Damara heet het gebied Uri-Ais, "springende bron". Toen zich in 1947 blanke boeren in de streek vestigden, bleek de bron minder betrouwbaar dan gedacht, hetgeen de huidige naam inspireerde
 11. Bij de foto’s zag u een dansende KUDU
 12. Die kudu (of koedoe) behoort tot het geslacht Tragelaphus uit de familie van de holhoornigen
 13. De soortgenoot van de Kudu die je soms krijgt toegestopt (bij verjaardagen of onder de kerstboom), is dus de bongo(bon)”

Antwoord :

”Spring” is in the air. Ben je gek! Je hoefde helemaal niet zelf in de lucht te springen. Stap in de Loire-streek in een luchtballon, en je komt zo (en veel hoger) van de grond dan met je hoogste sprong. Het antwoord was dus een ballonvaart.