KAVVV Quiz
Oplossing 43 - zondag 12 september 2021

Ben je zeker dat je de oplossing wil raadplegen of je eigen oplossing wil controleren ?

 

Indien niet, klik je bovenaan links op je "keer terug"-pijl 

 

Indien wel, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

 

Ketting 43 - Kette mit ein bisschen Deutschen Inslag

Oplossing

 1. Het denksportraadsel op het illustratieve plaatje is een Tectonic
 2. Een beetje quizzer drijft dan onwillekeurig zoals de tectonische platen richting continentendrift van Wegener
 3. Naast het verschuiven van aardplaten bestudeerde hij ook kraterinslagen en ook het natuurfenomeen van het “Haarijs” of “Ijshaar”
 4. Dat zeldzame, maar ook zeldzaam mooie natuurfenomeen wordt ook wel prozaïsch de Baard van koning winter genoemd
 5. En die koning Winter moest u brengen bij het Duitse Königswinter
 6. De bekendste toeristische attractie van dat plaatsje op de rechteroever van de Rijn is haar rots en ruïne “Drachenfels”
 7. Ooit ook bezocht door (in willekeurige volgorde van literair belang) Lord Byron, Michael Portillo, Walter en Veerle, en ook door een toen nog studerende Heinrich Heine.
 8. Die Heinrich Heine schreef ooit “dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende auch Menschen" wat als een profetische vooruitblik geldt voor wat er later in het 'Derde Rijk' van Hitler zou gebeuren.
 9. Als weerwraak weigerden de Nazi’s noch langer zijn naam te vermelden. Zij verordenden dat voortaan onder zijn razend populaire lied “Loreley” “Unbekant” moest worden gezet, en niet langer de naam van de poëet.
 10. De Lorelei (rots) priemt aan kilometerpaal 555 hoog boven de Rijn uit.
 11. Geboren in 1945 en in 1966 naar Kalmthout verhuisd : Tante Sidonia zingt het lied in het album “De Snikkende Sirene”
 12. 14 van de Sus en Wis-albums werden begin jaren ’70 in Duitsland uitgegeven door Rädler Verlag Köln
 13. Uitgeverij Rädler moest u brengen bij het alcoholarme “fietsbier” Radler.
 14. Meng dat met spuitwater en je krijgt Bier mit Wasser of kortweg „BMW“ en dat paste natuurlijk perfect in deze Duits geïnspireerde ketting
 15. De Bayerische Motoren Werke werden op 15/02/1912 gesticht door … nomen est omen … de heren “Rapp” en “Otto” … (rappe otto’s dus)
 16. Blijkbaar had men er een zekere vorm van dyslectici. Wie noemt anders zijn eerste tweewieler de R32 als die werd gebouwd in 1923
 17. De R32 is ook de naam van de ringweg rond Roeselare. Combineerde “Roeselare” met “Duitse garnizoensstad”, dan kwam je op de betreffende pagina op de site van de West-Vlaamse stad.
 18. Martha Cnockaert (gehuwd McKenna) was daar als verpleegster in WO I een spionne voor de Engelsen
 19. Haar leven werd door haar (ondertussen ex-man – hij liet haar zitten voor hun buurmeisje) neergepend en later verfilmd in “Martha Cnockaert, I was a spy

Antwoord :

(Niet vermeld op de Nederlandse, maar wel op de Engelse pagina)

We begonnen deze ketting bij de driekoningentaart, en konden dan ook niet anders eindigen dan met dé essentie van deze taart. Wie vond uiteindelijk de “boon” ? Onze Louis Paul Boon!