KAVVV Quiz
Ketting 26 - zondag 04 april 2021

Ketting 26 - 12/09/2020

Van de laagste, naar de hoogste

Dit kattenbeest (1) met korte poten werd na heel wat protest in 1995 als apart ras beschreven (bij ons niet erkend als apart ras). Dit terwijl het in feite enkel om een kat met dwerggroei gaat. Het ras kreeg al smalend de bijnaam “Teckelkat”, “Bassetkat” of zelfs “Sausice Cat”. Maar z’n echte naam haalde men uit een film (2) die 2 oscars won. Leuk weetje : één van de hoofdrolspeelsters was wel heel erg vooruitziend. Zoek maar eens op hoe mevrouw Hamilton haar fanmail signeerde (3). Wij stervelingen moesten nog wachten tot 1989 vooraleer een Britse Sir (4) ons dit signatuur in een heel andere context leerde kennen.

  • En toch lag de papieren kiem (5) ervan al in 1910 in België, bij een Brussels bibliograaf, theosoof, pacifist en ondernemer (6). Je mag zelfs zeggen dat deze man, samen met zijn broer en zijn ondernemende vader ook aan de basis lag van deze (toen toch nog) mondaine badstad (7). De plaatselijke villa met art-nouveau-interieur (nu museum) behoort terecht tot het netwerk van Historische Huizen van België. Haar naam (8) brengt je bij de Griekse mythologie.

 

  • Slechts één van zijn broers (9) brengt je in letterlijke zin naar de moderne economie. En met het juiste bruggetje kom je dan terecht in een Zuid-hollandse plaats (10). De naam van hun plaatselijke bibliotheek (11) klinkt ons Sinjoren, wel heel bekend in de oren. Bezoek nu zeker de site van zijn museum en bekijk de clip van zijn kasteel- en gastheer J.W.S. De “oude Belg(12) die hij je er vol trots aanwijst vormt je volgende schakel.

 

  • Weinig geweten, maar zeer wetenswaardig, is dat hun eerst gekende hoofdstad (13) tussen 1513 en 1519 door deze man (14) werd geregeerd. Meer dan een fijn wist-je-datje. Het maakt deze plaats uniek in België. Zijn toenmalige echtgenote brengt u tenslotte naar een nu autonome regio (15).

 

Onze vraag

Wat is de hoogste piek van deze regio ?