KAVVV Quiz
Ketting 20 - zondag 04 april 2021

Ketting 20 - 02/08/2020

Kat en hond

 

Een strijd van eeuwen. Dan verzint het baasje (1) in een vlaag van helderheid al eens een praktische oplossing voor zijn hond die continu binnen en buiten wil lopen, dan noemen wij dat eeuwen later massaal een katten- in plaats van een hondenluik. Katten zijn dan ook eeuwige aandachtzoekers (https://www.youtube.com/watch?v=geqVuYmo8Y0). De letter (2) van de eenheid vernoemd naar die vernufteling vind je ook op de gekende tabel. Zijn onderbuur (3) daar dankt zijn naam onrechtstreeks aan een planeet (4)

 

  • De naam van die planeet vind je ook terug in een Amerikaanse literaire SF-Fantasy serie (5) uit de jaren ’30. Zijn bekende Amerikaanse schrijver (6) stuurde zijn held richting Mars, maar door een rekenfout kwam die piloot (7) op uw planeet van 4 terecht. Nochtans deelde die piloot zijn naam met een Schot (8) die ons wel correct leerde rekenen. Niet op onze of zijn vingers, maar wel op zijn “beenderen”.

 

  • Een exacte naamgenoot (9) kreeg dan weer wereldfaam door die eeuwige, en in dit geval vooral muzikale aandachtzoekers (10) passend aan te kleden. De Engelse wiki-pagina van de uitgeverij (11) van het originele werk is een ware cascade van de who-is-who uit de literaire wereld van de 20e eeuw. Hun eerste commerciële succes (12) werd eerst nog naamloos gepubliceerd.

 

  • Pas bij een tweede druk werd de naam van de dichter (13) op de kaft vermeld. Zijn middle-name (14) brengt je alvast in de juiste streek voor een dichtbij-vakantie en zo dadelijk ook van onze eindvraag. Tot de vrede man Munster kende deze streek drie bisdommen (15). Landen doet u er net als tal van Amerikaanse luchtmachttroepen in de kleinste stad (16) van de drie.

 

Onze vraag :

Welke latere Hollywood-held werd twee maanden voor het einde van WO I uit deze stad gered ?