KAVVV Quiz
Ketting 19 - dinsdag 17 augustus 2021

Ketting 19 - 26/07/2020

Eentje zonder titel

 

  • Deze Doornikse deelgemeente (1) is wellicht de grootste massamoordenaar uit de wereldgeschiedenis. Met 1 houw roeide hij 25 % van de toenmalige wereldbevolking uit. En toch werd hij daarvoor nooit achter de tralies gezet. Geen wonder dat er met zijn ouders (2) eeuwen later nog heerlijk de spot werd gedreven. Bij het horen van de naam van z’n Nederlandse tekenaar (3) denken mensen van mijn generatie vol weemoed aan een iconische danseres (4).

 

  • Het muntje (5) in haar naam komt vandaag nog voor in tal van uitdrukkingen. Zeker over het kanaal. Eéntje spenderen (6) kan zeer verlossend werken (zoek het maar eens op, ook z’n etymologie). Da’s goedkoop, want je eigen mening kost er je het dubbele (7). Die laatste uitdrukking verbasterde de “mystery lady of Torquay” dan weer tot de helft van een olijk detective-duo. (8)

 

  • De naam van één van de karakters (10) in hun avontuur (9) dat bij scrabble een verschil maakt van 1 of 3 punten, bezorgde haar in 1941-42 enkele penibele momenten. Het gelijknamige gebouw (11) was dan ook van bijzonder belang. De plaatselijke zendmast werd er niet zomaar handig verscholen in de meest geschikte boom (12)

 

  • Uw volgende schakel ligt niet meer in Brexit-land, ma moet u in de geboortestad (13) van ondergetekende én van de gelijknamige aartsbisschop Joris zoeken (overigens geen familie). Hun exemplaar (14) was toen uniek in West-Europa. Bezoek nu zeker de site van de huidige thuis van zijn state-of-the-art in 3-D geprinte exemplaar. Want in het salon hangt rechts uw voorlaatste schakel. Een mooi oeuvre-overzicht van de schilder (15) vind u op zijn Engelse wiki-pagina. Net als de cruciale datum van zijn Google-doodle (16).

 

Onze vraag :

In welke stad hangt het werk dat in die doodle werd verwerkt ?