KAVVV Quiz
Ketting 18 - dinsdag 17 augustus 2021

Ketting 18 - 19/07/2020

Oud ijzer en oude kaarten

Oud ijzer. Zó verkocht en snel betaald - Raak MetalsHeeft u ze de laatste tijd vanuit uw kot ook zo vaak horen passeren met hun onophoudelijke “? pling, plang, plong … ? Oud ijzer, kooper, loood en zink. Platte batteries en ouw stooove”. Wij werden er niet vrolijk van …

 

  • Hij (1) wel … Toch zeker toen hij er in 1925 (volledig conform ’s mans naam) er vrolijk in slaagde dit monument (2) als schroot te verpatsen. Op de bovenste etage van dat verpatste monument, is (of was) een replica van dit museum (3). In het echte exemplaar was (of is) ook een permanente tentoonstelling over illusies en ander bedrog. Iets waar onze man op 1 ook een meester in was. Maar dit geheel ter zijde …

 

  • Hun Zwitserse filiaal is volledig opgedragen aan 1 persoon (4) die ons wél vrolijk maakte. Toen die man in maart 1978 nog eens (vrij letterlijk) van onder het stof werd gehaald, kon zijn toenmalige eega (5) daar weer niet meer mee lachen. Nochtans had ook zij wellicht wat deugnieterij in haar genen meegekregen. Zeker langs de kant van haar schrijvende vader (6). Die werd als student prompt van school gestuurd toen hij zijn toenmalige prof (7) net iets te origineel op een biertje trakteerde. Toen die prof later een beroerte kreeg werd zijn eega (8) dé facto wel, wat Hillary niet werd.

 

  • Haar illustere voorouder (9) huwde in het 10e jaar van de 17e eeuw met een man (10) die eerst na een schipbreuk 10 maanden met 10 anderen Robinson-gewijs op een eiland had gezeten. Dat eiland (11) zette die schipbreuk sinds 1910 fier op zijn schild en vlag, net als hun wapenspreuk (12) uit de Eneïde (nu Aeneïs). Volgens de gereputeerde Encyclopedia Virginia dateerde het origineel van die illustratie met de bewuste spreuk echter al uit 1640. En wie durft dergelijke prominente bron tegen te spreken ?

 

  • Wij dus ! Want op dat ogenblijk lag de ontwerper/tekenaar (13) van tekening en spreuk al 2 jaar onder de zoden. Of ze daar in Virginia dan een slag van een Hollandse molen hadden gekregen ? We weten het niet. Zijn eerste grote productie (14) van 34 jaar eerder, had dat wel. Op die print beeldde hij zichzelf rechtsonder sluiks af met passende passer en meetstok. En let daar vooral op de Latijnse term (15) op de eerste lijn links van hem.

 

Onze vraag :

Welk muzikaal gezelschap zette zich toen al op de kaart ?