KAVVV Quiz
Ketting 17 - zondag 04 april 2021

Ketting 17 - 12/07/2020

Een krasse knar op zee

Binnenkort zijn er opnieuw verkiezingen in The Ustated Nites, en daar kent zeker deze 97-jarige kranige knar alles van …

 

Want deze jayhawker (1) probeerde niet minder dan 4 keer tot in het Witte Huis te raken. Eerst als running mate (mislukt). Daarna nog eens 3 keer voor de hoofdvogel. Twee keer sneuvelde hij in de “voorrondes”. Bij zijn vierde poging kreeg hij wel de republikeinse nominatie, maar ook toen moest hij die Nederlandse stad onderspitten. Dan deed Sanford (2) (geen familie) het iets meer dan 100 jaar eerder op zijn eiland veel beter. Hij werd er de eerste en enige. 5 jaar later kwam diens neef James (3) (dus wel familie) hem achterna om er vanaf 1901 fruit (4) te gaan telen.

  • De winnaar van deze Grand Slam (5) mag trouwens boven op zijn traditionele trofee ook een exemplaar van diezelfde vrucht in ontvangst nemen, maar vandaag dus niet. De verliezer evenmin. Ook niet die van 1996 (6). Met zijn 1m80 was hij niet meteen wat men noemt “een boom van een vent”. Zijn gelijknamige boom (7) was dat ooit wel, al zijn er nog soorten in zijn bos (8) in het nationale park die zo hoog of zelfs nog hoger kunnen worden.

 

  • Het hout van die éne van 9 letters (hier ook toepasselijk op uw nr 9) werd niet alleen gebruikt voor muziekinstrumenten, maar ook in de luchtvaart. Omdat aluminium tijdens WO II schaars en gerantsoeneerd was, werd het ook in Engeland verwerkt in een gevechtsvliegtuig (10) waarvan u de naam ook terugvindt op de kaart van Nicaragua. Die landstreek (11) dankt haar naam dus niet aan wat u en mij straks weer uren wakker houdt, maar dus wel aan een indianenstam.

 

  • In het gelijknamige boek (met dus ook die foutieve verwijzing, zelfs als titel) verwijst het dorpje (12) gelukkig wél (althans fonetisch) naar indianen, maar dan uit heel andere streken. In 1918 verloor dat hoofd (13 is een ongeluksgetal) al even ongelukkig zijn hoofd. Schuldige was een elitair clubje (14). En mocht u ook uw hoofd hebben verloren in uw zoektocht naar ons eerste antwoord, zoek dan op de zoon (16) van de vermeende tomb raider (15). U weet meteen waarom het uw eerste antwoord ook bij zijn derde poging niet lukte. Beiden stonden trouwens op de foto hierboven.

 

Onze vraag :

Wat was de naam van onderzeeër die die zoon ooit uit zee redde ?