KAVVV Quiz
Ketting 16 - zondag 11 april 2021

Ketting 16 - 05/07/2020

EENTJE VOOR INSIDERS

Volgens de site “24 Baby” betekent deze meisjesnaam (1) zoveel als “Vriend(in) van het volk”. Al blijkt de vriendschap toch niet zo groot, want volgens dezelfde site werd die naam de laatste 30 jaar exact NUL keer aan een pasgeboren dochter gegeven. Op de oude stadskaart uit 1870 van de stad (2) waar haar haar heilige naamgenote in 1380 ter wereld kwam, lag onder het rechtse riviereiland toen nog een buurgemeente (3) waarvan de naam ons (en hopelijk ook u) doet denken aan een Belgische stad (4), maar geen provinciehoofdstad.

 

  • En dan wordt het nu ietwat cryptisch : Dit taal- en telspel (5) verklapt bij hen alvast hun stichtingsjaar, maar geeft een heel ander resultaat daar (6) waar Belgiës kortste zich in Vlaanderens langste stort. Hij (7) die daar glorierijk werd verslagen, klinkt in het Engels als een kruid (8) bij ons. De Engelse naam (9) daarvan konden we hier dan ook niet laten liggen.

 

  • Met een beetje Retinol in de poep kom je op je volgende destinación (10). De naam van het plaatselijke Romeinse aquaduct (11) vind je ook terug in het land waar sommigen nog Romeinse, maar ook andere verborgen schatten wisten te vinden, m.n. Duitsland (12) (google hier zeker de foto’s, of bezoek z’n pagina op Curioctopus. Dat loont zeker de moeite).

 

  • De naam van het park (13) is eigenlijk een botanische tautologie, maar dan één waarvan er in 1796 door de Brit Richard Salisbury toch eentje (14), niet alleen spreekwoordelijk maar ook letterlijk, werd gesnoeid. De Kempense botanist en schrijver (15) van het kunstboek over het Vlaamse exemplaar (wel een provinciehoofdstad) brengt u uiteindelijk op uw eindbestemming (16)

 

Onze vraag :

Welk zuidelijk stadsdeel met gelijknamige kazerne is de eindbestemming van de plaatselijke buslijn 83?