KAVVV Quiz
Ketting 14 - zondag 04 april 2021

Ketting 14 - 21/06/2020

Zonder foto

Vandaag 21 juni, de langste dag van het jaar. En wat zou een mens dan moeten doen met al die extra uren zonlicht, behalve dan de hersenspinsels van Walter proberen te doorgronden. Eentje zonder foto deze keer.

  • Op deze dag, maar dan een mensenleven geleden, komt ook het eerste boek uit van het figuurtje (1) waarvan de naam nooit met hoofdletter wordt geschreven. Zijn of haar (wie zal het zeggen) voorlaatste avontuur (2) kwam er dankzij een samenwerking met een Brits consortium (3) dat jaarlijks een prijs (4) uitreikt. De naamgenoot van de winnaar (5) van 1999 kreeg verassend genoeg alleen voor deze éne prent (6) een Oscarnominatie.

 

  • De naam van zijn tegenspeelster daarin verwijst naar een Europese plaats (7). In de grootste daarvan spelen “de rode” en “de blauwe” een cruciale rol in haar belangrijkste (en hoogste) toeristische attractie (8). Die blauwe deelt zijn naam met een opmerkelijke Nederlandse schrijfster (9) waarvan noch zijn of haar (wie zal het zeggen) nom de plume, noch de vrugten van haar pen, veel aan de verbeelding overlieten.

 

  • De technische roots van haar favoriete, al dan niet verzilverde, transportmiddel (10) liggen verrassend genoeg bij een Frans bedrijf (11) dat als eerste ter wereld uitpakte met iets wat u en ik momenteel kennen als een gezond drankje (12) (dat trouwens ook echt naar die bewuste innovatie werd vernoemd). Hun reclamecampagne uit 1947 inspireerde 20 jaar later overduidelijk ook enkele kunstenaars. Welke ? Wie zal het zeggen …

 

  • Van één van hen (13) liggen de roots in een hedendaags Europees land (14). Bij haar noorderbuur (15) staan niet minder dan 16 sites op de Unesco Werelderfgoedlijst. Sommige bronnen houden het nog op 15, anderen op 14. België telt er 13. Dit land mocht dus al, net zoals u nu, z’n 16e (16) laten bijschrijven.

 

Onze vraag :

Hoe lang is de huidige en unieke ondergrondse route van die site ?  U krijgt een speling van 50 meter