KAVVV Quiz
Ketting 11 - zondag 04 april 2021

Ketting 11 - 31/05/2020

In code

Was het een oprechte leermethodiek (1), of was het gewoon één grote poppenkast om dit soort houten speelgoeddozen (1) te kunnen slijten ? Als het maar geld opbracht … want ook daarmee had ze een link 

 

  • Ze was een van de weinige vrouwen (1) op een Italiaans bankbiljet. Een iconische suffragette (2) had bijna dezelfde familienaam als haar Amerikaanse medewerkster (3). Die medewerkster ontwikkelde een eigen ogenschijnlijk weinig kleurrijke lesmethode (4) die bij ons alleen in sommige lagere scholen wordt gebruikt.

 

  • De volgende zin werd ietwat cryptisch omdat we er bewust heel wat in hebben gestript. Voor de 4e van de echte (5) die enkel in het 6e van 73 mochten aandraven, bleek een ander priemgetal niet alleen wiskundig, maar ook echt, een "gelukkig getal" (6). Voor deze Romein (7) bleek dat iets minder het geval (wiskundigen vinden dit een geweldige taalgrap).

 

  • Het naar hem vernoemde cijfer (8) is dan weer essentieel voor je volgende schakel.  Hidi wxivviroyrhmki fiheglx hyw dmnr Nypmeerwi oepirhiv (9). Die man bestudeerde ook de baan van een planeet (10) waarvan het Amsterdamse exemplaar (11) werd getekend door een bijna naamgenoot (12) van een Vlaam acteur en toneelpeler (13)

 

  • De naam (16) van het transportmiddel waarmee de eerste bewezen bezoeker (15) naar de naam van zijn theatergezelschap (14) voer, vind je ook als draken dodend personage (17) bij een in Bloemfontein geboren schrijver (18). Een Noord-Brabantse plaats (19) vond het wel geinig om alle straten van een nieuwe wijk naar zijn wereld te vernoemen (echte fans googelen hier zeker met plezier naar dat stratenplan)

 

Onze vraag :

Wiens werkplaats is in die gemeente enkel op afspraak, zelfs zonder trompet, te bezichtigen ?