KAVVV Quiz
Ketting 10 - zondag 04 april 2021

Ketting 10 - 24/05/2020

et l'histoire se répète

Omdat quizzers zo graag in (of aan) boeken snuffelen, beginnen we deze ketting bij “bibliosmia” of de onweerstaanbare drang om aan boeken te ruiken, en opnieuw, en opnieuw. Telkens weer opnieuw. Ach, niet alleen l’histoire se répète. Dat geldt ook voor de schrijvers … en onze ketting.

 

  • Wetenschappers slaagden er in 2017 in, om uit de vezels van dit boek uit 1922 (1), een ”extract van oud boek” te distilleren en er, zoals bij parfums, zelfs de essence van te bewaren. Het pseudoniem (2) waaronder de auteur van dat boek in een tijdschrift voor boeren zijn eerste (pennen)vruchten presenteerde, vinden kenners ook terug in zijn latere oeuvre. Een Italiaanse naamgenoot (3) kwam onlangs bij ons shoppen voor een stukje Mortsels erfgoed (4). Dat antwoord organiseerde ooit niet alleen in Engeland, maar ook in Duitsland een prestigieus golftornooi (5). De laatste editie van die Duitse poot werd in 1971 zelfs gewonnen door een Belg (6) die daarna jammer genoeg veel te vroeg aan z’n einde kwam.

 

  • Et l’histoire se répète … jammer genoeg ook voor de eerste winnaar (7) van het dan weer naar die landgenoot vernoemde tornooi. In de vlag en het wapen van de geboortestreek (8) van die winnaar, wordt een voor de inwoners van die streek, belangrijke historische gebeurtenis uit 1248 gesymboliseerd. In die stad (9) zat in 1597 wegens onbetaalde schulden, een in Henares geboren, toen 50-jarige man (10) achter de tralies.

 

  • Toen die in zijn cachot ook zijn neus in de boeken stak (Bibliosma nietwaar) besloot ook hij werk te maken van eigen pennenvruchten. Ironisch toch, dat iemand die als schooier gevangen zat, later met z’n kop op notabene niet 1, maar zelfs 3 geldstukken terechtkwam. Op het grootste van die drie (11), maar dan in een ander land (12), staan (et l’histoire se répète) niet 1, maar zelfs 3torens (13)

 

  • Slechts één daarvan won (omdat we zo graag in of aan boeken snuffelen) de Nobelprijs Literatuur (14). De titel van zijn gekendste werk (15) uit midden jaren ‘60 vond hij in het Iberisch taalgebied en vind jij ook terug in de religie én (l’histoire se répète) ook in het oeuvre van een andere winnaar (16) van diezelfde Nobelprijs, 6 jaar na hem. Die laatste ligt nu te ruste in deze Europese stad (17).

 

Onze vraag (et l’histioire se répète):

Naast wie werd hij daar op eigen verzoek begraven ?