KAVVV Quiz
Ketting 8 - zondag 04 april 2021

Ketting 08 - 10/05/2020

What's in a name... or what's in a nickname?

 

En we beginnen ietwat cryptisch :

Ooit bij stilgestaan dat deze niet zo slanke jongen op de achtergrond (1) de wereldvrede heeft gered ? Tenminste voor wie A en B correct splitst en terug fusioneert.

  • Die naam duikt ook op als bijnaam (2) in een zeer bizarre Schotse misdaad-oorlog waar bendes uit wel heel bijzondere voertuigen (3) drugs en gestolen goederen verhandelden. De echte familienaam (4) van die moedige, maar tragische jongeman, brengt je bij een schrijver (5) die volgens een populair broodje-aap-verhaal, ooit op een iconische Olympische foto figureerde.

 

  • De winnaar (6) van die race was in zekere zin ook de 19e van zijn land (7). Diens bijnaam (8) brengt je bij een uit Australië afkomstig lekkers (9) en tegelijkertijd bij het onderwerp van een kunstinstallatie uit 1966 van een ondertussen Amerikaanse kunstenares (10). (Lees gerust het verhaal van dit kunstwerk en u zal merken dat een Italiaanse banaan plots veel minder origineel blijkt dan dat die voor enkele maanden in de populaire pers werd voorgesteld.)

 

  • Haar tweede echtgenoot (11) koppelt dan weer naadloos terug naar eenzelfde lekkernij (12), maar dan uit Engeland. De man (13) die er in 1850 commercieel mee aan de slag ging, deelt z’n naam met een zeer interessante Afro-Amerikaanse polyvalente wetenschapper (14) die o.a. aantoonde dat honingbijen, in tegenstelling tot uw quizmaster, wel feilloos kleuren en vormen kunnen onderscheiden.

 

  • Van de enige instelling (15) die ironisch genoeg zijn loon niet kon betalen, vlieg je meteen door naar hun kerels (16) die pas in 2007 eer naar werken kregen. Hun (daar gaan we weer) bijnaam (17) was dan weer de naam van de oudste ridderorde (18) van dit hedendaagse land (19).

 

Onze vraag :

Wie kreeg daar, op de datum dat ooit Expo ’58 z’n deuren sloot, een nationale feestdag. Oh ja, de bijnaam volstaat.