KAVVV Quiz
Ketting 7 - zondag 04 april 2021

Ketting 07 - 03/05/2020

Eentje met enkele kunstzinnige blote madammen

We starten deze week in het Musée d’Orsay in Parijs. We staan er voor dit schilderij (1) met naakte madam uit 1855. Van de aandachtig lezende man (2) uiterst rechts op dit werk werd in Leiden voor een anonieme passante een gedicht (3) levensgroot tegen een muur geschroefd waarvan de eerste twee woorden (4) van de derde strofe mij, u en ongetwijfeld Ludy richting bakker doen lopen.

  • De Portugese naam van die lekkernij (5) brengt u bij een Olympisch kampioen (6) die zijn eerste gouden plak won in de stad (7) die pas in 1873 werd gesticht door een Ier wiens bekendere naamgenoot (8) een luchthaven naar zich vernoemd kreeg in een stad (9) zowat 3.000 km meer zuid-oostwaarts.

 

  • In de 7e aflevering van dat programma (10) weerklinken op de derde ochtend de klanken van een man (11) die “ter overpeinzing van zijn huwelijksaanzoek (of toch maar niet)” naar een stad (12) trok waar al sinds 2002 in een koninklijk pand (13) een permanente tentoonstelling loopt van onze tweede kunstenaar (14)

 

  • Die kunstenaar inspireerde op zijn beurt een Britse graficus (15) wiens naam voor de alerte quizzer ook prominent op de foto hieronder te zien is (voor Walter is ook echt élk excuus goed om een foto van een blote madam te tonen). Zijn voorliefde voor kastelen en illusies (zoals in zijn bekendste serie uit 1999) vond hij dan weer in een fantastische prent (16) uit het jaar waarin bovenstaand schilderij aan het Musée d’Orsay werd uitgeleend. En zo staan we plots weer terug aan onze ingang

 

Geef toe … deze week weer een flink doolhof aan tips en dat allemaal voor volgende eenvoudige vraag :

Welke kameleon speelde een hoofdrol in deze prent ?