KAVVV Quiz
Ketting 77 - zaterdag 09 oktober 2021

Ketting 77 -  Op het eind volgt de echte uitdaging

Soms is een film zo slecht … dat hij in die zin weer onwaarschijnlijk goed wordt. Soms is een film zo slecht … dat zelfs een sterrencast het vehikel niet kan redden. Waarom doen die sterren dan toch mee in die prent, kan je je dan afvragen. Neem nu deze ….

Deze musical vertelt het verhaal Sonny, een gefrustreerde schilder die zijn dagen vult met het naschilderen van platenhoezen, maar liever Kunst met een grote K zou maken. Tot zo ver gaat het nog qua verhaallijn.

Wanneer hij in een driftbui een van zijn werken verscheurt en uit het raam gooit, brengt hij daarmee ongewild een muurschildering van 9 vrouwen tot leven. Eén van hen blijkt Kira (Oliva Newton-John) te zijn, de dochter van de Griekse oppergod Zeus, die zich om onduidelijke redenen louter op rolschaatsen verplaatst en als muze naar de aarde werd gestuurd om Sonny te inspireren om samen met een uitgebluste muzikant (Gene Kelly) een rolschaatsdisco te openen

Of zoiets. Nogmaals. Xanadu was zo van de pot gerukt dat critici na de première al meteen schreven “Xanadu … Xana don’t !”.

 • Publicist John J.B. Wilson voelde zich na het bijwonen van die vertoning zo beledigd dat hij besloot een speciale prijs (1) in het leven te roepen. Naar de eerste winnaar moest hij alvast niet zoeken. Robert Greenwald had ‘m dubbel en dik verdiend. De man (2) die hem als eerste ooit de avond zelf ging ophalen zou exact 20 jaar later zijn gram halen toen hij een Golden Globe won. De titel (3) van die winnende prent ligt maandelijks in de krantenwinkel (en op onze salontafel). Ons favoriete nummer is en blijft de oktobereditie voor de 20e verjaardag van hun Nederlandse versie met daarop een Nederlânsk model (4) zoals zij dat zelf zou zeggen. Clouseau zong het al : “De bisschop zei dit is Gods werk”, en ook wij buigen ons grijze hoofd en danken de heer voor al die schoonheid op die cover.
   
 • In 2017 speelde ze voor het eerst een alter ego in een film (5) waarvan de titel wel heel erg op haar lijf geschreven leek al ging een ander model met de pluimen lopen. De bedenker (6) van haar personage was geen dommerik, maar wel “een snoeperke” in een liefdesdriehoek. Zijn uitvinding (7) zou later echter menig “scheefpoeperke” en andere deugnieten duur te staan komen. De andere naam daarvan zou je, vertaald naar het Nederlands (8), ietwat cryptisch kunnen omschrijven als “Konsalik” of ook “Nicci French”.
   
 • Google die tem in combinatie met “Vlaamse” en je komt geheid bij een 3e voorbeeld uit. Toen de man (9) zelf zijn favoriete top 5 uit eigen werk mocht kiezen koos hij op 3 een werk (10) dat ook bij ons al langer een nostalgische wens in vervulling zou laten gaan. De acteur (11) die daarin een onuitwisbare indruk maakte als Eric kreeg zelfs een eigen stuk strand in een mondaine Amerikaanse voorstad (12).
   
 • Die schurkt op haar beurt tegen een heilige bergketen (13) aan. Al is het zelf als het ware een beetje een dwarsligger … Maar dat geldt wel voor meer gebergten in de staat. Iemand zin om ze te tellen ? … voor een bonuspunt ? Neen ? Hoeft ook echt niet .. het zijn er 165 ! In 1 en dezelfde staat ! De hoogste top (14) van al die ketens was tot 1867 ook de hoogste van de V.S. en haalde vanaf de jaren 90 nog moeiteloos de hoogste noten. Maar wie hoog vliegt, kan ook diep vallen… 122 km “meernaar het oosten (15) kwam ook de zangeres  aan haar en zijn eind. 
   

ONZE VRAAG

Hoeveel hoogtemeters moeten de deelnemers aan de ultramarathon in de omgekeerde richting van waar u nu kwam overwinnen