KAVVV Quiz
Ketting 75 - zaterdag 11 september 2021

Ketting 75 -  Rond enkele artistieke vrouwen 

Je neemt een plank, klopt daar wat nageltjes in en zoekt ergens een koperen balletje. Nog een stokje en je bent vertrokken voor en simpele versie van wat later de flipperkast werd. In feite ontstond het spel uit het biljarten. Z’n naam kreeg het van een Parijs kasteeltje in het Bois de Boulogne. 

De naam van dat kasteeltje stamt dan weer – wat had je bij ons anders gedacht – uit het Italiaans waar het zoveel betekent als een klein decoratief niemendalletje.

 

 • De naam van deze voorloper van de flipper (1) leeft ook in onze taal nog in die laatste betekenis verder. Maar (klassiek) ook in de muziek is de naam niet onbekend. Het bekendste (lees: populairste) voorbeeld (2) is een ode aan een jonge dame, al lopen de meningen uitéén om welke schone deerne het dan wel zou gaan. Volgens de Nederlandstalige Wiki komen hiervoor 4 (of zelfs meer) onbereikbare Thisbes in aanmerking. De sopraan (3) huwde in 1813 echter met een vakgenoot (4) waarvan de naam ons (en hopelijk ook jullie) dan weer doet denken aan een onschuldige maar artistieke non (5). Lees zeker haar pakkende levensverhaal. Sie hätte Gott lieb …
   
 • Ironie van het lot. De Nazi’s waren niet te spreken over haar werken. En dat ondanks de naam van de producent (6) ervan. Ga gerust langs op hun site en in hun shop. U struikelt er werkelijk over de grote namen uit de kunstwereld. Dat niet alleen in de Pop Art etalage, maar ook bij die van de gekende punten (7). Snuister gerust door de imposante collectie en maak zelf uw keuze. Wij gaan verder met de enige Poolse (8). Ook zij had net als 4 een meer dan gemiddeld artistiek talent. Lees gerust haar kleurrijke levensverhaal. Wij krijgen het er warm van. Dat geldt ook voor haar laatste rustplaats (9). Warm … wree warm !
   
 • Ook in het verhaal van die laatste speelt een vrouw (10) een prominente rol. Beiden deden dat ook in een literair, en later verfilmd werk uit 1947 (11) dat zich net als die andere Ierse turf afspeelt op 1 enkele dag. De titelfiguur (12) in de Pixar-interpretatie van uw vorige schakel (11 dus) brengt ons (en hopelijk ook jullie weer) via het juiste Engelse kanaal bij een andere artistieke dame (13) en generatiegenote van 4 en 7. En ook hier … lees gerust haar boeiende levensverhaal.
   
 • Haar codenaam (14) brengt je deze keer echt via het Engelse kanaal weer een schakel dichter bij je finale bestemming. Dat de abdij geen klooster is blijkt wel duidelijk uit de lange lijst prominente permanente slapers. Enkel mannen, geen enkele vrouw ! En 1 Italiaan (15). Bij zijn leerlingen een naam die u al eerder tegenkwam. Bij zijn tijd- en vakgenoten (die hij allen overleefde) enkele grote namen. De man die het laatdunkendst over hem deed, pikte van hem wel stiekem een thema om het zelf in een van zijn bekendste werken (16) te verweven. Samplen noemen DJ’s zonder eigen inspiratie (of kunde) dat nu. Stelen noemde men dat toen. Naar zijn royalty’s kon de man dan ook fluiten … Lees ook het tragische levensverhaal van de artistieke vrouw (meisje) (17) die als eerste de vrouwelijke hoofdrol vertolkte

   

ONZE VRAAG

Wat is de huidige naam van de Afrikaanse stad in de naam van het theater waar ze daarna haar geluk ging beproeven ?