KAVVV Quiz
Ketting 65 - zondag 27 juni 2021

Ketting 65 - 12/06/2021

Kom nu niet uit de lucht vallen

U ziet een still uit de oude Poolse film uit 1962 “O dwóch takich, co ukradli ksiyc” van Jan Batory.

Wie het nu in Keulen hoort donderen, of gewoon “uit de lucht komt gevallen” mag nog van geluk spreken

De titel vertaalt zich immers als “Ben je van de maan gevallen?”. Het kon dus nog erger. Die film vertelt het verhaal twee blonde jongetjes die de maan stelen. Hoog gegrepen of te ambitieus ? Niet echt bleek later. De schattige tweelingjongens zouden het nooit maken als gevierde internationale acteurs, maar werden toch wereldberoemd.

 

 

  • Ze werden later immers het eerste – en voor zover wij weten – enige broederpaar (1) dat ooit tegelijk president en eerste minister van hun land (2) waren. Niet alleen zijn hoofdstad, maar ook zijn tweede stad (3) heeft een rijke geschiedenis en mooie tradities. Daar waar Ieperlingen slechts 1 keer per dag op klaroengeschal worden getrakteerd, zorgt deze plaatselijke traditie (4) elk uur voor trompetgetureluur.

 

  • Het volk (5) dat het getrompetter na een goede 30 seconden plots afbrak, werd in 1944 zelf slachtoffer van een gedwongen verhuis. Het brein (6) achter deze verhuis was een perverse predator (u mag het lezen, maar wij achten zijn levensverhaal geen schakel waard) werd door zijn baas wel eens vergeleken met een gelijksoortig Duits pervers heerschap (7). Beiden hadden dan ook wel enige fysieke gelijkenis. Diens oudste dochter (8) overleefde haar vader ruim, en bleef ook na zijn dood zijn gedachtengoed trouw.

 

  • Haar Nederlandse zielsverwante (9) met een bijnaam als een spin, trok in 2000 in een voor sommigen misschien verrassende plaats (10) in vrijwillige ballingschap. Wij kennen de plaats vooral als een uitstekende uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten. Naast de abdij is het ook heerlijk kuieren door haar meest “kleurrijke” kasteel (11) annex park. Voor een uitgebreid artikel over dat kasteel bezoek je best de website van de gemeente zelf. De wiki is een nogal pover afkooksel. De andere naam (12) van dit “huys te midden van het dorp” vinden we ook terug ten noorden van de koekenstad

 

  • Die gemeente (13) werd in 1944 bevrijd door soldaten uit een ver land (14). De naam van hun eenheid verwijst naar een lokale heuvel die later ook zijn naam gaf aan de (bijna) gelijknamige stad (15). De heuvel kreeg zijn naam van de eerste Europeaan (16) die hem zag en zou hebben bewandeld. En ook zij kwamen ietwat uit de lucht gevallen toen in de winter zelfs de rivier dichtvroor. Scheurbuik werd hun deel, maar de chief (17) bracht redding !

 

Onze vraag :

Welke boom werd door zijn eigen uitspraak binnen de week kaal gestript, en zou aan dit voorval wel eens zijn Nederlandstalige naam te danken kunnen hebben ?