KAVVV Quiz
Ketting 62 - zaterdag 05 juni 2021

Ketting 62 - 22/05/2021

Met onderweg wat functioneel naakt 


Iedereen herkent hier ongetwijfeld de filmaffiche van “Silence of the Lambs” met daarin de iconische vlinder over de mond van Jodie Foster met in de vlinder de doodskop.

 

Alleen … als we de foto nader bekijken, blijkt die doodskop geen doodskop te zijn, maar een ingenieuze aaneenschakeling van zeven naakte lichamen

 

  • Fotograaf Philippe Halsman maakte zijn puzzel van lijf en leden in opdracht van een Spanjaard (1) die dergelijk surrealisme zo te zien wel kon pruimen. Toen die man zelf zeven was had hij al grote ambities. Op zijn 6e wou hij naar eigen zeggen nog kok worden. Maar 1 jaar later lagen zijn ambities al iets hoger. Zijn “grote” voorbeeld (2) op 7-jarige leeftijd, ging zelf toen hij amper 2 jaar ouder was, Frans studeren in een stad (3) met een verrassend rijke geschiedenis, een even verrassende tempel en imposante kathedraal (4) met een timpaan dat verdient om uitvergroot te worden.
     
  • Omdat wij in onze kettingen steeds op zoek zijn naar “functioneel naakt” (zie introfoto en timpaan), stapten we in één moeite ook het nabij gelegen museum (5) binnen. Niet zomaar, want daar zou het eerste vroegmiddeleeuwse naakt te zien zijn. De man die er werd geboren liet ook 50 km meer oostwaarts (6) zijn sporen na. Al had het geen haar gescheeld of dat monument (7) had in 3 gestaan. Maar soms moet een mens keuzes maken en zoals u weet is het laatste oordeel beslissend. Ook nu is dat er nog van doorslaggevend belang en, zeker voor primitieve Vlamingen, een belangrijke attractiepool. Ook hier is inzoomen meer dan de moeite, want ook hier plaatste de meester (8) zo links en rechts (en dan vooral van links naar rechts) wat functioneel naakt.
     
  • De naam van het Brusselse broederschap (9) waar hij deel van mocht uitmaken verwijst naar een voormalige helling en dito paleis (10) met eigen website (meer dan een bezoekje waard! Hier virtueel, maar ook Covid-proof in het echt). Het gelijknamige museum bezoek je in een pand (11) dat gelukkig maar enkele meter en geen 75 km hoger ligt. Voor de gelijknamige stad (12), ja dit is een stad, geldt het omgekeerde. Die ligt wel 75 km hoger (op de kaart).
     
  • En nu nog een wiskundige bewerking. Raar maar waar, maar daar is de hoogste (13) niet meer dan een dochter van haar vader in haar wiskundige dochter (14). Maar hoe klein die laatste ook mag zijn, als alles volgens plan verloopt, wordt zij nog deze zomer (maar wel met 2 jaar vertraging) de trotse eigenaar van heus Unesco werelderfgoed. Ook deze site (15) (lees als “site”) werd opgenomen in een .eu-site (lees als “sight”) die een “verzameling” is van al haar soortgenoten. Daar vind je ook de quiz-weetjes-rijke en interactieve tijdlijn waar elke site (leest weer als “site”) als in een corona-proof-zwembad netjes in zijn eigen baantje zwemt. En waar zit dan die wiskundige bewerking? Hier dus ! Zwem in de juiste baan naar het jaar met als (14) 43.806392227619 (16)

 

Onze vraag :

Neen, onze kettingen hebben geen zwe(e)m van gratuite zelfbediening. Geen 5e Colonne bij ons. Welke naam kregen hun gasten in dat jaar dan wel ?