KAVVV Quiz
Ketting 61 - maandag 31 mei 2021

Ketting 61 - 15/05/2021

Making your Mark in the Snow 

De illustraties hiernaast zijn “handmade”, of beter gezegd “ski- of sneeuwschoen”-made. Gewapend met een kompas vertrekt de man voor dag en dauw naar de vers gevallen sneeuw en tekent er al stappend de prachtigste geometrische patronen in uit om die dan vanuit de hoogte te fotograferen voor de natuur zijn sporen weer uitveegt.

 

  • Sporen maken en ze vastleggen voor ze vervagen is dus de specialiteit van deze Londenaar (1) die zijn naam niet gestolen heeft. In zekere zin doet hij hetzelfde, maar dan omgekeerd, van wat de belangrijkste speurder (2) van een Zweedse schrijverspaar doet. Die begint pas naar sporen te zoeken als ze al bijna zijn verdwenen om er pas dan nog een beeld van te maken om zo weer een zoveelste misdaad op te lossen. De titel (3) van hun werk uit 1967, is ook de titel van een werk uit 1880 van een Frans impressionist (4).
     
  • Dat was een man van vele talenten. Op zijn 40e stopte hij met schilderen, begon te tuinieren en (net als Paul H.) postzegels te verzamelen. Saai? Verre van! Samen met de man (5) afgebeeld op het schilderij op 3 slaat hij het roer volledig om, verandert van koers en kreeg ook in hun nieuwe bezigheid (6) de wind in de zeilen. Eén van hun ontwerpen gaven ze de naam van een gerecht (7) dat volgens de traditie (of is het legende) vooral op zondag op tafel kwam. Een ander kreeg dan weer de naam van een vogel (8), maar wie op de Franse wikipagina even doorleest, weet dat dat vooral een puberaal taalgrapje was. Jammer dat het bijhorende kunstzinnige “fokke”-zeil ondertussen is verdwenen. Da’s “sucke”!
     
  • Een legioen van deze vogels zorgde in de late jaren ’30 van vorige eeuw voor een ware plaag in Zuidelijk Europa. Hun laatste bevelhebber (9) was een harde. Zijn voornaam verklapte het al. Hij was een man van staal. Een synoniem daarvan stamt uit een Noord-Europees taal (10).  Zet een “T” in het bijvoeglijk naamwoord van zijn originele betekenis (11) en zet het om in het Engels.  Zo kom je droogjes uit in the States voor een evenement (12) waar het afsluitend vuurwerk heel anders en vrij letterlijk ingevuld wordt.
     
  • De film (13) waarop dit evenement geïnspireerd is wordt aanzien als een klassieker in zijn genre. Hij wordt niet zomaar de Citizen Kane van zijn genre genoemd. De hoofdrolspeler (14) in die film zou in 2001 één van zijn laatste (gast)rollen vertolken in een Canadese serie (15) die ook bij ons te zien was en op zijn beurt gebaseerd was op een eerdere gelijknamige Franse klassieker.

 

 

Onze vraag :

Welke veelvuldig voor een Emmy genomineerde componist schreef de titeltune voor die serie?