Ketting 60 - maandag 31 mei 2021
Ketting 60 - 08/05/2021
Keizers en kastelen
- Wie niet veel plaats heeft moet inventief zijn. Dat moet men ook gedacht hebben in dit smalle Duitse rivierdal (1). In plaats van de tram door de straten te laten rijden, hing men hem er gewoon, als was het een attractie in een pretpark, in de lucht. De monorail (2) werd in 1901 in gebruik genomen en de “Kaiserwagen”, één van die originele hangtramstellen, is nog steeds in gebruik. Wij Vlamingen zijn fier dat we met onze kusttram de langste tramlijn ter wereld bezitten. Maar wat dan te zeggen van deze blijkbaar zelfs grensoverschrijdende lijn. Iets voorbij halfweg stap je er zelfs uit in een Belgische badplaats (3). Hun lokale historische hoevesite (4) mag dan wel klein zijn, ze geniet toch van een beschermd statuut is aan de overkant van het kanaal dan weer een historisch kasteel (5) met beschermend statuut en met eigen site … een (web)site.
- Bezoek er zeker de verschillende kamers en bekijk hun rijkelijke verzameling in de kamer met kruis. De schilder (6) van de kaartspelers boven het haardvuur werd in 1625 zelfs meester in onze Sint Lucasgilde. Zijn werk (7) over, laten we het ietwat plastisch omschrijven: Pierke de leugenaar³, kwam in 1789 in een prinselijke collectie terecht. Quizweetje : Wie in combinatie met “kasteel” de naam van dat Alpenland (8) googelt komt misschien ietwat verrassend niet in haar eigen hoofdstad, maar wel even ten zuiden van de hoofdstad van haar buurland (9) terecht, en ontdekt zo hoe uw 8e schakel eigenlijk aan haar naam kwam.
- Maar google je “kasteel” met die naam “so wie den Amerikanischer Mahler“ (10), dan kom je op een nog andere bestemming terecht in alweer een ander land met Alpen. Dat bouwwerk is gebaseerd of geïnspireerd op de gelijknamige roman van een Duits schrijver (11). Quizweetje : Zijn wellicht bekendste - of zeggen we hier misschien toch maar beter - zijn “beruchtste” werk (12) uit 1827 zou later voor heel wat controverse zorgen.
- De naam van het hoofdpersonage (13) in dat werk verwijst naar een wijndorpje (14) op de oevers van de Rijn. Dat genoot ooit van een bijzonder statuut (15), en stond zo onder rechtstreeks toezicht stond van … (hier is ie terug …) de Keizer. Ook bij onze noorderburen had men zulke plaatsen. Google dan nu “kasteel” en de naam van die éne soort- of lotgenoot aan de Lek (16). Mocht het baten … de heren van Brederode voelden er zich ook thuis. Geniet eerst van de virtuele rondleiding en lees dan meer….
Onze vraag :
Wie omschreef deze plek als “een stuck van ’t paradijs”?