Ketting 55 - 03/04/2021
Een luchtige paaseditie - eitjes rapen !
Ze staan al enkele weken vol in bloei. Opnieuw loopt de natuur voor op de kalender. Pas vandaag is het Paaszondag. Maar de paasbloemen, die bloeiden al enkele weken…
-
De officiële naam (1) van die scone blomme, brengt u meteen bij die scone jongen. Dat vond hij toch zelf … Met die 6 letters puzzel je moeiteloos je eerste bestemming (2) bijeen. Daar geen paasbloemen, maar wel heuse reuzen. En voor één keer, en dankzij dit stukje plaatselijk technisch vernuft (3), mag je je groter wanen dan de reuzen die hier letterlijk “down-under” aan je voeten voorbij glijden. Hun site heeft zelfs een Nederlandse pagina. Al is dat niet meer dan een folder. Maar wel handig voor volgende vraag : Welke naam draagt hun gondel (4) voor maximaal 5 durfallen.
-
Google de delfstof in die naam samen met die andere eerste 6 letters (5) van Rapa Nui, en de eerste fotosuggestie stuurt je nog sneller dan de klokken van Rome naar een man (6) aan de hele andere kant van deze aardkloot. Zijn eerste creatie (7) had een hier wel erg toepasselijke naam. Die naam konden we (net als die paaseieren vanochtend in onze tuin) dus niet laten liggen… Dat moet ook een snoodaard gedacht hebben van zijn bijzondere inhoud (8).
-
Ooit heeft iemand die ook '“niet kunnen laten liggen”. Weg is weg, tot groot verdriet van haar eigenares (9). Haar geboorteland (10) kent volgens jysk enkele opmerkelijke paastradities. Daarbij één bijzondere (11) die wij ondertussen al meer dan een jaar, en dat zelfs wekelijks, in de praktijk brengen. Wie nu op de juiste site zit, weet meteen waar wij onze paasfoto “raapten”. De beloning (12) voor wie ‘m kan ontcijferen vonden we ook al eerder. Maar wees nou eerlijk, op een dag als deze kunnen het er toch nooit genoeg zijn, nietwaar? Maar heeft er ooit zich als eens iemand afgevraagd waar die traditie precies vandaan komt? Google uw beloning in wiki en sta versteld van de variaties wereldwijd en van zijn oorsprong …
-
Dat het niet helemaal katholiek is, hoeven we u niet te vertellen. Het waren dan ook protestanten die ons met die andere vaste gast (13) lieten kennismaken. Maar zelfs in zijn land van herkomst (14) blijkt hij vele alter ego’s of vermommingen te hebben. De grootste metamorfose onderging hij daar waar u eerder begon te zweven. Zijn lokale naam (15) kreeg een eigen wiki, maar anders dan de reuzen aan het begin van deze ketting, nog niet in het Nederlands. Op inventiviteit staat geen leeftijd. Dat bleek nog maar eens in 1968. Een schrijfster (16) en illustratrice van kinderboeken maakte tussen 1994 en 2000 dan maar schaamteloos gebruik van haar idee. “Like stealing candy (of vandaag: chocolade paaseitjes) from a child” is dan ook niet zomaar een uitdrukking in het Engels.
Onze vraag :
Hoe noemt men in haar geboorteland de edele kunst van het versieren van paaseieren? Google zeker de foto’s bij uw antwoord en sta versteld van deze met de hand gemaakte kunstwerkjes