KAVVV Quiz
Ketting 53 - zondag 04 april 2021

Ketting 53 - 20/03/2021

Spring is in the air

 

Dat zei ooit de politieke leider (1) uit een (nu spreekwoordelijk niet meer zo) dichtbij land tegen zijn collega (2) uit een ander (nog wel) dichtbij land. Die repliceerde: “Why should I?”. De dialoog toont aan hoe sterk die laatste was in zijn eigen variant van het steenkolenengels. Een grondstof die in zijn geboortestreek toch eerder zeldzaam te noemen is. Zijn geboorteplaats (3) ligt op enkele kilometertjes van de tweede van de elf . Een stad (4) met een opmerkelijk stadhuis, vol symboliek. Eén van de vele elementen onder de daklijst van de rococogevel past perfect bij ons thema (zie foto).

 

  • Plaats nu het symbool voor zelfkennis (5) dat je onder diezelfde dakrand vindt, voor zichzelf. Dan zie je rebusgewijs "im" die reflectie vrij letterlijk de titel van een compositie (6) uit 1978 van een Oost-Europese componist (7) die specifiek voor een aantal van zijn werken een eigen twinkelend rinkelende stijl (8) uitvond.

 

  • Van de 35 werken die de man produceerde, kiezen we vandaag natuurlijk het nummer twintig (9). Een instrumentaaltje met een horloge ! Wie zijn Latijn echter een beetje kent, weet dat de titel niets met ons thema te maken heeft, maar begrijpt ook dat we die hier vandaag ook niet zomaar konden laten liggen. In het jaar (10) waarop de man de compositie klaar had, had op deze themadag een Afrikaans land (11) reden tot vreugde. Voor hen begon die dag vrij letterlijk “een nieuwe lente, een nieuw geluid”.

 

  • De eerste tekenen van leven aldaar dateren “met zekerheid” uit 27.000 voor Christus. Getuige daarvan de rotstekeningen nabij een waterbron (12) die daarvan echter zelf niet altijd even zeker was. Lees vooral even hoe de inheemse bevolking het gebied noemt. We laten hier in het midden hoe betrouwbaar onze geraadpleegde bron is. De figuur (13) die hier danst heeft niet alleen grote horens, maar ook een groot geslacht (14). Eén van zijn soortgenoten (15) heb je zelf wellicht ook al eens toegestopt gekregen.

 

Onze vraag

Spring is in the air ? Why should I ?!

Wat kan je volgens de rubriek “Specials” op hun website in de Loire-streek ook doen om niet zelf “In the air” te moeten “Springen” ?