KAVVV Quiz
Ketting 51 - zondag 04 april 2021

Ketting 51 - 06/03/2021

Oud geld

Beginnen doen we deze keer met een rekenopgave:

Stel : Uw betere helft betaalde indertijd in de winkel met 2 Permekes, 3 Victor Horta’s en 4 Margrittes, en u kreeg 1 Adolph Sax terug (die u natuurlijk ook nooit meer terug zag). Hoe groot was dan de schade voor uw portemonee, uitgedrukt in Euro’s, gerekend aan een wisselkoers van 40 Belgische Frank per Euro ?

 

  • Met een extra nul achter dat getal (1) kom je aan de postcode van een Vlaamse gemeente (2). Volledig corona-proof promoot die gemeente op haar website maar liefst 8 verschillende wandellussen. Eén wandellus (3) (een absolute aanrader overigens) brengt je in 8,4 km en ook qua naam, bij een literaire wandeling van een Antwerps schrijver (4)

 

  • De naam van het illustere onderwerp (5) werd in 2005, notabene door een fotograaf, toch smaakvol op Canvas (6) overgebracht, maar dat wel in 10 afzonderlijke delen. Daarin werd het zelf vakkundig langs, en vooral door, enkele ingenieuze kunstwerken geloodst. Eén daarvan (7) was toen, en bleef nog heel lang de langste van zijn soort in Europa. Bekijk vooral de foto’s op google. Maar zoek ‘m dan wel op met z’n Franse naam. Dan zijn de beelden over de volle 662 meter nog indrukwekkender. Net als de beelden links en rechts aan zijn ingang. De ontwerper (8) heeft dan ook heel wat pluimen op zijn architecturale hoed steken.

 

  • Het leverde de man, net als Victor Horta (zie boven), in zijn thuisland een bankbiljet (9) op. De ontwerper daarvan is meer dan opmerkelijk. Zijn naam (10) doet numismaten wereldwijd aan verschillende landen denken, maar wij blijven met onze ketting vandaag binnen Europa. Puriteinen (of kenners) zullen dan stellen dat ook daar nog verschillende mogelijkheden bestaan. Dat klopt. Wij trekken voor het onze naar het meest noordelijke landsdeel (11). “En ook daar is er niet één, maar zijn er drie”, zullen kenners opnieuw met recht en rede bepleiten. Al jaren staat bij één van hen dezelfde kop (12) op de voorzijde. De achterzijde daarentegen wijzigt regelmatig en per waarde. Voor hen geen royalty op de foto. Dat zou ook een beetje hypocriet zijn, bij een niet koninklijke emittent.

 

  • Zijn voornaam is hier louter toeval en geenszins een vorm van (overigens totaal misplaatst) narcisme. Ook hij nam zo nu en dan (maar dan met een beetje meer kennis en kunde) de pen ter hand. Hij, kreeg al wel een literaire prijs naar hem vernoemd. Die van ons nog niet... De winnaar van 2014 (13) stuurt ons met zijn onderwerp (14) terug naar “the continent”. De echte snoodaard (15) in dit (spinnen)web van intriges bleek echter iemand anders. Wedden dat u straks de gelijknamige taart (16) nooit meer zult kunnen bekijken zonder aan voorgaande affaire te denken ? Al heeft het ene niets met het andere te maken …

 

Onze vraag :

Welke telg die bij leven ook iets te kwistig met de bankbiljetten had gestrooid, gaf zijn naam aan deze lekkernij ?