KAVVV Quiz
Ketting 50 - donderdag 10 juni 2021

Ketting 50 - 27/02/2021

Wereldreis langs de 5 continenten en evenveel quizweetjes

Starten doen we deze keer aan de andere kant van de wereld. Letterlijk ! Door de vertekende Mercator-projectie is dat vaak op een plaats die we niet meteen zouden verwachten. Sommige websites zijn daarbij super-interessant. Wil je weten wie onze exacte antipoden zijn ? Dan gebruik je deze site. Zo merk je dat België helemaal geen antipoden heeft. Wel veel vissen … (tip : gebruik het linkse venster en de “roos” om die kaart te verschuiven. De rechtse met je tegenvoeters volgt automatisch)

 

  • Anders is dat voor de inwoners van deze Zuid-Spaanse stad (1) met kenmerkende Puente Nuevo (zie foto). We bezoeken meteen de Engelstalige wiki-pagina van de agglomeratie (2) aan haar voeten. Gewoonweg omdat die veel completer en rijker is dan de Nederlandstalige. Al was het maar voor de illustraties, zoals het historische beeld op Queen Street uit circa 1889. Leuk quizweetje 1 : De schilder (3) ervan brengt ons meteen verrassend dicht terug bij huis. Zijn bijna 60 aquarellen schilderde hij in opdracht van, of op vraag van een illustere Brusselse burgervader (4)

 

  • En die laatste katapulteert ons dan weer opnieuw enkele duizenden kilometers oostwaarts. Leuk quizweetje 2 : Hij had er zelfs de sjerp kunnen oprapen van een nog grotere wereldstad (5). Koning Rama V had ‘m die met plezier aangeboden, maar onze Ket weigerde. Nochtans had die stad heel wat meer in haar mars. Niet in het minst zijn prachtige tempels zoals  (6). De kenmerkende naam van de wachters op de kaart kent de Vlaamse boer ook in een heel andere context (7). Extra tip : poort 1, poort 5. Die laatste heeft, om terug te komen op onze intro, als tegenvoeter (maar dan op hetzelfde halfrond) een bijzondere soortgenoot (8) met een naam die weerklinkt als een echo.

 

  • Die kende zware tijden maar is nu stelselmatig, maar zeer langzaam aan de beterhand. De man (9) die in 1875 nog vurig pleitte voor de totale uitroeiing was dan ook “gene simpele”. Zijn gevleugelde uitspraak (10) over indianen was veelzeggend. Toch kreeg hij een zelfde uitzonderlijke eer (11) als tot nog toe slechts 52 andere Amerikanen. We durven er geld op zetten dat ook jij het leest op zijn de Engelstalige wiki-pagina. Leuk quizweetje 3 : Uw man op 9 moest het weten. Maar in de lijst van de 53 staat ook 1 leider (12) die hij er ongetwijfeld nooit zelf op zou hebben geplaatst. Extra tip : Zie 10.

 

  • Met diens toch wel opmerkelijke totem (13) huppelt u alweer op een drafje naar ons 5e continent en naar een vooral bij scrabbelaars erg geliefde soortgenoot (14) die in zijn uppie alvast 5 punten meer opbrengt dan deze schakel. Leuk quizweetje 4 : Een foutieve vertaling zorgde in de Middeleeuwen voor het ontstaan van een fantastisch fabeldier (15) dat ook vele schrijvers en schrijfsters inspireerde waaronder ook een opmerkelijke Amerikaanse (16) die ze regelmatig “zag vliegen”

 

Onze vraag (en 5e quizweetje)

Wat wist deze dame als eerste vrouw ter wereld te bemachtigen voor ze zich aan het schrijven zette ?