KAVVV Quiz
Ketting 49 - zondag 04 april 2021

Ketting 49 - 20/02/2021

Op weg naar een droogje en een passend natje …

 

We geven jullie de eerste stap al cadeau, want we starten deze ketting in vak 126 van de Ferraris-kaart uit 1777 zoals die integraal werd gedigitaliseerd door de Koninklijke Bibliotheek van België (da’s weeral 12 kg uitgespaard op uw boekenplank).

 

  • Rechts van de grootste stad (1) in die sector staat een historische datum (2). Die datum staat op een ietwat misleidende plaats, want de echte plaats des onheils (3) lag ten zuiden van die stad. Op haar Wiki-pagina vindt u de prachtige gravure. De cijfers en letters daarop geven je een beeld van het spektakel. Niet Mister X, maar Mister “f” (4) bij de achterhoede, had 5 jaar later (pun intended) veel meer “de wind in de zeilen” en waande er zich op het Scheveningse strand de Max Verstappen van zijn tijd.

 

  • Het was een (zo zouden we nu zeggen) landgenoot (5) van ons die toen de eerste twee exemplaren in Europa bouwde. Zijn naam werd in 1960 dan ook zeer toepasselijk herbruikt voor één van de twee snelste (6) ter wereld toen. De naam van die andere vind je ook in de driehoek (7) van een vaak gebezigd denksportspelletje in weekendquizzen. In het hoogste getal op de 14e rij (8) van dat raster werd volgens Wesvloaming’n mor ien’n mensch gebore wa. E Kestekindje wok (9).

 

  • Het graan dat je terugvindt in zijn geboortewijk (10) is ondertussen niet meer weg te denken uit onze keuken. Ondanks z’n beperkt aantal letters verschuilt zich in zijn Nederlandse naam (11) een hele bevolkingsgroep (12). Hun nationale vlag werd aangenomen na een congres in een stad (13) die bij Angelsaksen ook een werkwoordvervoeging is.

 

  • Een hypermodern werkwoord, want het verbergt heel wat domeinnamen. Zowel in de infinitief als in zijn derde persoon vormt het als één van de weinige werkwoorden ter wereld een internet-landcode Ook in de eerste persoon enkelvoud (14). De hoofdstad van dat land (15) is meteen ook één van de oudste ter wereld. Misschien een anomalie, maar hun nationale symbool (16) ligt niet in eigen land. De 10.000 Romeinse soldaten die daar volgens de middeleeuwse legende sneuvelden, kan u via de meester (17) ook op uw bord krijgen.

 

Onze vraag :

Wie werd op hetzelfde adres en door dezelfde kastelein al met een eigen cocktail bedacht ?