KAVVV Quiz
Ketting 48 - zondag 04 april 2021

Ketting 48 - 13/02/2021

Natuurfenomeen

Ook zo genoten van die vriesdagen en van de wondermooie natuurfenomenen die je dan kan waarnemen in dat wonderlijk witte winterlandschap ? Mooi he, als de zon zo door de wolken breekt. Omwille van het tijdstip waarop dit weerkundig fenomeen zich vaak voordoet, noemt men dit crepusculaire stralen. Maar het heeft nog enkele andere synoniemen waaronder het welluidende en prozaïsche zonneharp.

 

  • Het synoniem dat je naar de eerste schakel in de ketting brengt, verwijst naar een Bijbelse figuur (1) die wellicht ook hobby-kok was. Net zoals de wolken, bestaan de peulvruchtjes (2) die je met hem in verband kan brengen in verschillende variëteiten met soms zelfs duur klinkende namen. Dat zal je zeker zien als je hun naam naar het Duits vertaalt en er hun homoniem (3) bij neemt.

 

  • Wikipedia leert ons dat een uiterst veelzijdige man (4) verantwoordelijk was voor het eerste ontwerp, maar dat het idee verder werd uitgewerkt door een Fransman (5) wiens beroep je wederom naar het kookvuur brengt. Deze lekkernij (6) toont veel overeenkomsten met een gerecht (7) waaraan een ander beroep (8) verbonden is waarvoor men al sinds eeuwen de onschatbare hulp van zijn onlosmakelijke assistent (9) inschakelt.

 

  • Een verre neef (10) van hem geniet eerder van de jacht ook al is hij van ietwat gedrongen formaat en jaagt hij soms ook op de knoesels van voetballers. Bij onze oosterburen heeft hij zowaar zijn eigen museum (11) in een kleine residentie. Hier komt in de binnenstad een drietal (12) bijeen waarvan er eentje zo naar een Engels etablissement lijkt te verwijzen waar uw nummer 7 (om het met Jeroen Meus te zeggen) ook “dagelijkse kost” is.

 

  • De oudste (13) van de koekenstad was uitermate geliefd bij de lokale quizpioniers. De straat (14) van de locatie heeft halverwege zelfs zijn eigen diminutief (15). Net die naam vinden ook terug in een in deze tijden redelijk controversieel kinderliedje (16) dat op zijn beurt gebaseerd is op een Duits kinderverhaal dat ook werd opgenomen in een moraliserende verzameling (17) vertellingen.

 

Onze vraag :

Wie was de iets te onstuimige jager te slim af ?