KAVVV Quiz
Ketting 46 - zondag 04 april 2021

Ketting 46 - 30/01/2021

Onder de grond

 

Walter is een stalen centaur. 50 minuutjes trappen naar her of der is voor hem geen bezwaar. Maar ook de trein, vindt hij fijn. Aan boord kan je zoveel van de wereld zien. Behalve dan wanneer die trein onder de grond duikt. Dan ziet hij alleen maar zwart. Git donker zwart …

 

  • Dat brengt ons bij een fenomeen (1) uit de 19e-eeuwse V.S. dat met succes ongeveer 30.000 mensen vervoerde die het er in meer dan 1 betekenis zwart inzagen. Veel had het niet gescheeld of het gezicht van de reisleidster (2) in die donkere episode van de Amerikaanse geschiedenis was geld (3) waard geweest. De bange blanke man, toevallig net president, was ertegen. Maar dat was niet zo erg, want haar volledige lichaam is al enkele keren vereeuwigd dankzij een beeldhouwster (4) uit Iowa met ogenschijnlijk Belgische roots.

 

  • Van haar 7 installaties staat er eentje in een plaatsje (5) dat je kan linken aan de voorlaatste (6) bij ons, maar de 20e bij de Grieken. Scrabbelaars geven het geen 7, maar een 8. In 1960 zag een jonge ondernemer (7) daar een culinair gat in de markt. Zijn bedrijf (8) draaide in 1996 een recordomzet. Een initieel niet bedoelde variant (9) van een gelijknamig denkspel brak nog veel meer records. De Nederlandse organisator (10) zorgde er ongeveer 10 jaar lang voor dat we ook thuis roerloos op de rand van onze zetel zaten.

 

  • Op de voorlopig laatste editie (11) vielen er velen, waaronder ook een ster boven Ulu?u. Maar dat een dag eerder ook een wereldbekend gebouw (12) instortte, daar had men niet op gerekend. De vrouw (13) die na 14 jaar bouwen de allereerste keer de deur opendeed van het origineel, heeft een lange resem voorgangers die we vlijtig wegvinken tot (alles is relatief) kort na een millenniumwissel bij een bastaardzoon (14) die dan nog strikt genomen een immigrant was.

 

  • Van het geboortehuis (15) van dat kind van de duivel is het noordoostwaarts ongeveer 5 minuutjes wandelen richting het dichtstbijzijnde postkantoor. Enkele deuren eerder brengen we in het witte gebouw een bezoek aan het speelse museumpje met allitererende naam (16). Het is meteen onze plaatselijke toeristische tip : Neem hier gerust de trap naar beneden zodat je, net zoals aan het begin van deze ketting, terug onder de grond duikt. Hier kan je onder de grond echter wél je ogen uitkijken (ook virtueel).

 

  • Haal je beste Frans boven (of gebruik DeepL om te vertalen) en ontdek er de geschiedenis van hun verzameling sinds de antieke tijd. Bijna aan het einde vind je de naam voor een specifiek exemplaar (17) dat nochtans niks met strips te maken heeft. Google die term en lees onder zijn Nederlandstalige naam alles over dit boeiende straatmeubilair en de prenten (in beide betekenissen van het woord) waarin het een prominente rol vertolkte. De man op 17 heeft blijkbaar zijn inspiratie opgedaan bij nog iets vroegere Duitse exemplaren. (18)

 

Onze vraag:

Wat is de waarde van de zilveren euromunt die daar voor de verjaardag van die Duitse bedenker werd uitgegeven?