KAVVV Quiz
Ketting 45 - zondag 04 april 2021

Ketting 45 - 23/01/2021

Messcherp scherp mes

 

Van de smartphone wordt door adepten wel eens gezegd dat het veelzijdiger is dan een Zwitsers zakmes. Ik weet ondertussen beter. 31 december maakte dat nog eens pijnlijk duidelijk. Ontkurk maar eens een fles bubbels met je iPhone. Lukt dus niet… Weddenschap verloren … iPhone naar de … Lang leve het veelzijdige mes !

 

  • Vink de functies van dit mes op Wiki maar eens één na één af, en probeer ze maar eens met uw iPhone. Zelfs de eerste de beste (1) uit die lijst lijkt ons al een uitdaging. En ook dat voorwerp blijkt meer toepassing te hebben dan oorspronkelijk gedacht. In de jaren ’90 van vorige eeuw vond een inventieve Nederlander er zelfs nog een extra en bijzondere toepassing (2) voor. Eentje waarvoor ons veelzijdige mes trouwens tal van alternatieven biedt. Lees het macabere verhaal en ontdek het volgens justitie onmisbare “meewerkend voorwerp(3). Eind 11e eeuw probeerde ook de kerk daarover hun zegje te doen. Waar moeien die zich trouwens niet mee ? Al was die houding behoorlijk hypocriet. Maar is dat niet vaker het geval ?

 

  • De eerste papa (4) die zich hierover uitsprak had 2 jaar eerder nog een historische oproep gedaan in een Franse stad (5) met zeer opvallende kathedraal. Het gebruikte lokale bouwmateriaal (6) is daar niet vreemd aan. Eén van de spectaculairste en tegelijkertijd de langste dergelijke tunnel van Europa vind je op een eiland (7) waarvan het plaatselijke operagebouw (8) een architecturaal imposant en futuristisch huzarenstukje is (klik maar eens door naar de 3-D afbeeldingen van haar plattegrond. Je waant je zo op het Starship Enterprise of ander fantastisch ruimtetuig).

 

  • Haar net als ons Zwitsers mes even veelzijdige bedenker (9) opereert trouwens vanuit het land van ons mes. In die stad (10) was in 1929 trouwens een Sinjoor (11) nogmaals de snelste. En ja … zijn palmares geeft aan dat ook hij in die periode minstens even veelzijdig was als ons Zwitsers voorbeeld.

 

  • Zijn fonetisch Oost-Vlaamse naamgenoot (12) bezit een station met een bijzondere geschiedenis en heel andere plaats van herkomst (13). Zijn architect (14) bouwde wel meer van dergelijke constructies. Ook in onze provincie. Het is in die plaats (15) dat al omstreeks 1800 een Belgische variant van wat later ons Zwitsers voorbeeld ontstond. Of beter gezegd : Een Duitse ontwerper kende zijn klassiekers en vernoemde één van zijn ontwerpen (16) naar dat plaatsje in onze provincie waaronder het nu zelfs ook in van Dale staat. Google die naam bij “BKS” en lees het erg persoonlijke relaas over zijn herkomst en geschiedenis.

 

Onze vraag :

Aan welke naburige firma werden deze producten geleverd voor het versnijden van het hunne ?