KAVVV Quiz
Ketting 44 - zondag 04 april 2021

Ketting 44 - 16/01/2021

Niet zo prettig

Waarom zouden we een ketting niet eens beginnen met 2 foto’s in plaats van 1? Links zie je een zoon (1) van Keizer Karel V. De dame rechts is dan weer de kleindochter (2) van Keizer Karel VI. Ze hadden beide in onze contreien dezelfde functie (3). Niet zo prettig voor onze voorouders. Ze stierven allebei aan dezelfde ziekte (4). Niet zo prettig voor hen.

 

  • De eerste vier letters van één van de varianten van die aandoening zijn dan weer niet zo prettig voor je garderobe. Gelukkig bestaan daarvoor tal van middeltjes. Ons ma (en Tante Kaat) zwoeren daarbij bij één gepatenteerd middeltje (5) van een “leveran-dier” dat, opnieuw … niet zo prettig voor hem, ooit betere tijden had gekend. Maar wel straf spul ! Het producerende orgaan (6), maar dan van een ander beest bleek zelfs voor een Bijbelse figuur (7) nog straffer!! Hij genas met het waarlijke wondermiddel zelfs de blindheid van zijn vader (8)!!!

 

  • Om aan dat spul met die bijzondere eigenschappen te raken, kreeg hij hulp van een personage (9) uit hogere sferen. De held van dat verhaal trouwde met een sukkeltje (10) dat 7 keer op trouwen had gestaan maar – niet zo prettig voor haar, en nog minder voor hen - telkens haar eega’s op de eerste nacht zag opgesmikkeld worden door een demon. Bruidegom 8 overleefde het wel. Misschien was dat ook wel dankzij de zege van haar vader (11) en die van zijn (toegegeven) minder vaak vermeldde, maar wel vaak op schilderijen afgebeelde vrouw (12).

 

  • Haar naam leidt je naar enkele noemenswaardige vrouwen, maar geen zo uitzonderlijk als het fantastisch fictieve fashion-icoon (13) dat wel klein van gestalte mag zijn, maar voor geen kleintje vervaard is. Van haar zwarte présence mochten we tot nog toe genieten in 2 ongelooflijke prenten (14), waar ze met haar spitsvondige antwoorden zelfs Groucho Marx (toch de koning van de oneliners) mijlenver achter zich en in haar schaduw laat staan. Niet zo prettig voor hem.

 

  • Voor de kers op de taart stappen we van deze schakel naadloos over naar de Franse lichtstad en een ronde, lekkere en prachtige lekkernij (15). Combineer de laatste twee en ontdek zo de extravagante aristocratische modetrend (16) die vaak het onderwerp was van karikaturen en die ontstond kort na het guillotineren van een - naar eigen zeggen onomkoopbaar – staatsman (17). De heren lieten hun haar tot op de schouders groeien en de dames hulden zich in jurken van doorzichtig linnen en gaas met een extra diepe décolleté. Zelfs putteke winter ! Opnieuw … niet zo prettig voor hen.

 

  • De bekendste (18) onder hen schopte korte tijd later tot gekroond hoofd. Kort na de eeuwwisseling deed haar dochter (19) haar dat na. Haar kroontje was - zowel letterlijk als figuurlijk - wat lichter van gewicht, en … (OK, nog 1 keer) … niet zo prettig voor haar … ze had er ook maar een korte tijd plezier aan.

 

Onze vraag:

Welke van haar composities, een in deze tijden nog matig geapprecieerd initiatief, schopte het toch tot volkslied?