KAVVV Quiz
Ketting 43 - zondag 04 april 2021

Ketting 43 - 09/01/2021

Kette mit ein bisschen Deutschen inslag

Starten doen we met een cijferspelletje. Vul de vakjes van elk dik omrand blokje met de getallen 1 2 3 4 of 5 (telkens net zoveel als er vakjes zijn). Vul dus in een vet omrand vakje met 3 vakjes alleen 1 2 en 3 in. Vakjes met dezelfde getallen mogen elkaar nergens raken. Ook niet diagonaal. Zo kan in het gele vakje dus al zeker geen 1 staan. Welk getal daar dan wel moet staan, vind je ergens in onze ketting. Net als die voor de oranje vakjes. En die cijfers zijn essentieel om deze denksportpuzzel correct te kunnen invullen. Liefhebbers (we noemen geen namen) zullen daardoor deze louter illustratieve puzzel dus nog niet direct kunnen oplossen.

 

  • De naam van dit type denksportpuzzel (1) op het plaatje drijft een beetje quizzer meteen richting een Duits meteoroloog (2) die ook onderzoek deed naar een heel bijzonder winters weerfenomeen (3) (Tip voor de komende vriesweken … ’s morgens vroeg een wandeling maken door een loofbos en je maakt kans om het zelf waar te nemen). Google z’n toch wel gekende andere en bijzonder poëtische naam (4) en sta verstelt van de schoonheid van ons moeder.

 

  • In de bijna gelijknamige Duitse stad (5) klimt elke bezoeker (al dan niet te voet) onwillekeurig naar hun lokale “toerist trap” (6). Dat deden in 1819 ook een groep studenten. Eén van hen werd later een gekende schrijver en dichter (7) met (jammer genoeg voor hem en voor ons) de gave van het profetische woord. Hij werd er voor getrakteerd op een “Domnatio memoriae”. Onder zijn populairste lied (8) zou voortaan “onbekende dichter” verschijnen. Mooi niet dus !

 

  • De kilometerpaal aan haar voet (9) geeft je het cijfer voor het gele vakje. Maar dat interesseert wellicht alleen de puzzelfanaten onder jullie. Tal van artiesten lieten zich door deze plek inspireren. De bij ons bekendste uitvoerster (10) van het lied zag het levenslicht in 1945 en verhuisde op 21-jarige leeftijd naar haar Hemelse Heide van Kalmthout. Haar albums werden vanaf 1972 ook in Duitsland uitgebracht, echter met matig succes. De naam van die Germaanse uitgever (11) is in Deutschsprachige Länder vooral gekend als een verfrissende pint, die zelfs een fanaticus als ik (u gelooft het nooit), toch nog nooit nuttigde. Zelfs niet de versie met spuitwater (12), maar wie (buiten blijkbaar enkele fanatieke Duitsers) doet dat dan wel, hoor ik u terecht luidop denken …

 

  • En wie dat zegt, zegt rappe otto’s. Toegegeven … geen echt originele grap. Ze werd ongetwijfeld al voor het eerst verteld begin maart 1916 toen beide heren elkaar de hand drukten. Het nummer van hun eerste tweewieler (13) kan u meteen ook invullen op de oranje vakjes, maar is bij ons een ringweg rond een stad (14) die ooit een Duitse garnizoensstad was. Op die pagina ontdek je de naam en bezigheid van een vergeten, maar opmerkelijke dame (15) uit café “het Kroontje”. Google haar naam en bezigheid, en lees vooral hoe ook zij “door de oorlog was geraakt”.

 

Onze vraag :

Wie schreef het voorwoord in het boek over haar leven ?

En wedden dat de puzzelaars ondertussen al lang het denksportraster opgelost hebben…