KAVVV Quiz
Ketting 42 - donderdag 10 juni 2021

Ketting 42 - 02/02/2021

3 koningen ... maar wie wijst u de juiste weg

 

Hebben jullie volgende woensdag ook een boontje voor Caspar, Melchior en Balthasar ? Afhankelijk van land en cultuur wordt deze dag op verschillende manieren gevierd.

 

  • Wij beginnen onze ketting in Frankrijk. De schilder (1) van dit werk met toepasselijk gebak (zie foto) is ietwat vergeten. Oordeel zelf over zijn oeuvre op zijn Franse pagina. Zijn werken hangen nochtans in grote(re) musea en het komt zelfs voor in de verhalen van een bekende speurneus (2). Opvallend is de vertolker (3) van zijn side-kick in de verfilming uit 1935. Maar laat je niet vangen. Hij is niet wie je denkt. De echte (die u dus eerst dacht) overleed dag op dag op de 12e verjaardag van zijn enige zoon (4)

 

  • One down, two to go. Het enige boek (5) dat hij voor hem schreef werd ook verfilmd. Voor het fictieve dorpje (niet het kasteel) trok de cast richting van een Duits pittoresk plaatsje (6). De lokale culinaire specialiteit (7) is bij ons (althans in Vlaanderen) de laatste jaren jammer genoeg steeds zeldzamer geworden behalve in wollige vorm in sommige tuinen en aan bosranden. Google nu die specialiteit in combinatie met die van onze Fed-cup-coach (8) en we komen opnieuw bij een bij ons een onterecht vergeten schilder (9). U zal het merken. De man heeft enkel een Engelse en zelfs geen Nederlandstalige wiki-pagina. Antwerpse wiki-schrijvers zouden zich moeten schamen !

 

  • Two down, one left. Klik van uw vorige antwoord door naar Wikimedia-commons en geniet van zijn vermoedelijk oeuvre. De enige dame van stand (10) in zijn portfolio werd niet oud. Haar geboortestad (11) heeft ondertussen al meer dan 20 eeuwen op de teller. Da’s 7 meer dan haar Belgische zusterstad (12).

 

  • Uw ontbrekende derde (13) neemt u er graag mee op city-trip. Na iets meer dan 6 minuten in zijn rondleiding, verneem je welke rol (14) de Vlamingen hier speelden. De thuisstad (15) van beide protagonisten vertolkte in het eerste decennium van deze eeuw nog een hoofdrol in een aandoenlijke Vlaamse novelle (16).

 

Onze vraag :

En nogmaals “Shame on you, alle Vlaamse wikischrijvers !”. Welke vakgenoot wordt enkel op de Engelse wiki-pagina vermeld als dé inspiratie van die Vlaamse auteur.