KAVVV Quiz
Ketting 41 - zondag 04 april 2021

Ketting 41 - 26/12/2020

Stilstaan is geen optie .. of misschien net wel

Eigenlijk was het het verhaal van de kip of het ei. Wat was er eerst ? De auto of het tankstation ? Je vindt je auto(1)sleutel ergens onderweg naar een hotel in California of bij Janis Joplin. Eerst was er dus de wagen. Pas dan ontdekte de vrouw de nood aan een tankstation (dat manlief daar niet aan gedacht had … typisch mannelijk!). Gelukkig vond ze haar gading bij een …(vul aan).. (2). Het kleurrijke verhaal wordt nog iets gedetailleerder geschetst op de wiki-pagina van het stadje (3) in kwestie. Daar vind je o.a. ook de naam van de brave man (4) die er voor zorgde dat mevrouw er zelf … (zie titel) niet te lang heeft stilgestaan. Echte surfers vinden op Youtube ongetwijfeld ook het mooie geromantiseerde filmpje over dit historisch quizweetje. Echt doen! Het loont de moeite!

 

  • Zijn naam in het meervoud brengt je bij een noorderbuur (5) wiens bestemming nog iets verder lag. En ook dat zonder tankstations of zelfs handige alternatieven onderweg. Je moet maar durven ! De man had volgens zijn dochter dan ook 7 levens. Al had hij bij één daarvan (in 1989) beter zelf iets langer … blijven stilstaan. Dan had hij dat leven alvast uitgespaard. De dader (6) heeft nu nog 17 broers in Belgische loondienst. Al hebben zij de laatste tijd dan wellicht weer net iets te veel … (jawel hoor !) … stilgestaan. Zes van hen kregen van hun werkgever (7) trouwens een eigen en uniek jasje. Wij vonden de icoon uit 2017, de 4e (8) in de reeks, de mooiste. Redelijk vroeg in de begeleidende clip op de site van zijn werkgever vind je je volgende schakel. Niet morgen, maar eerder een heel stuk terug in de tijd …

 

  • Het dichtgeklapte boek (9) werd wel vernoemd naar, maar zeker niet geschreven door een mythische koning (10). Kan ook niet anders, want de man heeft wellicht nooit bestaan. Maar daar willen we niet te lang bij blijven … ach, u weet het al. Wij vonden dan ook dat één van zijn 2 opvolgers (11) vrij letterlijk veel meer inhoud en bubbels had. In een stad (12) zowat 700 km zuidwestwaarts van die bruisende regio vonden de schone slaapsters dat het voor hen zelfs nog wat meer mocht zijn, maar dan zonder de bubbels

 

  • Is het toeval dat net daar in de buurt ietwat figuurlijk hun Cadillac werd geparkeerd ? Niet toevallig in het grootste deelgebied met een naam (13) met enige zin voor overdrijving. Die naam vinden we wel als een correct toponiem terug bij een volk (14) dat de Galliërs nog begin jaren ‘70 bezochten. Maar die plaats kreeg zijn huidige naam (15) ietwat verrassend pas sinds 1891. Die plaatsnaam kwam dan weer via het Portugees (16) ook terecht op het Zuidelijk halfrond. Stilstaan is ook daar geen optie, maar een straf. Zonder ligroïne vallen is er helemaal het einde. Ook van deze ketting.

 

Onze vraag :

Wie was in het jaar dat bij ons de vernieuwde versie van ons 10-euro-biljet in “omloop” kwam, de broodheer van de man die er het minst … had stilgestaan ?