KAVVV Quiz
Ketting 40 - zondag 04 april 2021

Ketting 40 - 19/12/2020

Kerstspecial

Voor velen begint maandag de kerstvakantie. Het zullen echter geen kerstdagen worden als andere jaren. Helemaal niet … want dit jaar is er voor het eerst met kerst ook Walters ketting ! Hoe deden we dat vorige jaren toch zonder ?

Ook van ons … voor iedereen vrolijke kerstdagen

 

 

  • Een leuk quizweetje om straks mee uit te pakken onder de kerstboom. De eerste commerciële kerstkaart ooit (zie afbeelding) werd in 1843 uitgebracht door een Brit (1). De jazzzanger (2) (heerlijk woord ! 3 x Z na elkaar) met dezelfde familienaam mag, met zijn niet minder dan 9 albums met Christmas in de titel, in deze ketting en deze dagen natuurlijk niet ontbreken. Zijn wellicht gekendste kerstsong (3) bracht hij in 1946 nog als trio, en daarna nog 2 keer solo uit. Zelfs in 2017 verscheen het nog een keer in de Billboard Hot 100. De subtitel verwijst dan ook naar een seizoensgebonden lekkernij (4) die je ook bij ons in vervlogen tijden (lees : vorig jaar) steevast op zowat alle kerstmarkten terugvond

 

  • Laat ons nog eens terugkoppelen naar onze eerste kerstkaart. Daar moet natuurlijk een gepaste zegel op. Op de eerste kerstzegel die naam waard was het nog ruim 55 jaar wachten. (Leuk quizweetje nr 2) Het land van uitgifte (5) was ietwat verrassend. In 1937 sprong ook een eerste Europees land (6) mee op de kar. Op hun zegel stond een roos en de zodiac. Toch was Kerst daar al veel langer “a big thing”. Toch was Kerst daar al veel langer “a big thing”. In het jaar (7) (leuke quizweetjes 3 en 4) dat Mary Shelly haar professor zijn monster laat bij elkaar puzzelen en in Parijs (Walter kan het niet laten) de eerste bestuurbare fiets wordt tentoongesteld, vind daar op kerstavond met zeg maar “2 jaar vertraging” een opmerkelijke première plaats (8)

 

  • En laat ons nog eens terugkoppelen naar onze eerste kerstkaart. Volgens sommige bronnen zou de kunstenaar (9) die ze ontwierp zich daarvoor hebben laten inspireren door een toen pas enkele dagen voordien verschenen klassieker (10). De schrijver (11) lanceert in het laatste hoofdstuk van zijn literaire klassieker een culinaire klassieker (12). Wat moeder de vrouw ook mag beweren : “Size does matter”. Ook toen al. Hij moest 2 keer zo groot zijn ! Nietwaar Tim ?

 

  • En wie ontvangt er niet graag kaartjes met Kerst ? We koppelen dus ook voor uw 4e deelantwoord nog een keertje terug naar onze eerste kerstkaart. Want die was niet zonder controverse. Wat moeder deed (13) met haar dochtertje was toen “not done !”. Ondertussen is een variant (14) op kerstmarkten niet meer weg te slaan. Eén van de overigens niet altijd toegevoegde ingrediënten (15) mag – al was het alleen maar voor z’n toepasselijke naam – ook in onze kerstketting natuurlijk niet ontbreken. Wat zou je stal tenslotte zijn zonder ? Het nu voor de hand liggende geschenk van Pepita (16) fleurt alles alleen maar op.

 

Onze vraag :

Omdat het met deze feestdagen iets meer mag zijn ontvingen we graag 4 antwoorden. Welke 4 ingrediënten maken (naast een gewaardeerd kerstkaartje) voor ons van Kerst pas een echte Kerst ?

4 + 8 + 12 + 16 = (voor ons) Kerst !