KAVVV Quiz
Ketting 39 - zondag 04 april 2021

Ketting 39 - 12/12/2020

Still alive and kickin’ !

 

 

De eerste (en dus enige band) die in 6 opeenvolgende decennia op nr 1 kwam in de Britse LP-hitlijsten !!

 

 

  • “The Midnight Rambler” die de Stones (ja, zij dus) al in 1969 bezongen, heeft echt bestaan. De man (1) werd twee jaar eerder zonder harde bewijzen tot levenslang veroordeeld. In 2013 zorgde DNA wél voor dat harde bewijs. De man was toen al wel 40 jaar dood. Vermoord in zijn cel in een plaats (2) die u terugvoert naar een statig Brits premier (3). En wanneer je dan op zoek bent naar die éne perfecte volgende schakel, dan vind je een andere.

 

  • Dat overkwam in zekere zin ook zijn literaire zoon (4) toen die vanuit het Italiaans dit van oorsprong Perzisch sprookje (5) vertaalde naar de taal van Shakespeare. Het brengt u naadloos in een Aziatisch land (6) waar in de hoofdstad van z’n meest zuidwestelijke provincie niet alleen in het fort (7) nog opvallend veel Nederlandstalige namen verscholen liggen. Ongetwijfeld tot groot jolijt van haar gelijknamige Belgisch politica (8) die zelf al heel wat watertjes doorzwommen had voor ze in het wespennest van de politiek stapte.

 

  • Haar nonkel (9) duikt Sheridan-gewijs (d.w.z. hij is er wel, maar je ziet ‘m niet) 2 maal op in wat velen noemen Vlaanderens beste stripreeks ooit : Nero ! De titel van het tweede album (10) waarin dat het geval was, is voor ons een handige hint naar een Limburgse schone (11). Op haar toeristische webstek ontdek je niet alleen haar terechte bijnaam, maar ook haar geschiedenis. Daar lees je ook wie in 1304 haar nieuwe patroon (12) werd.

 

  • Een waar begrip was daar een andere nonkel. Ironisch. Het tweede deel van zijn echte tweeledige voornaam (13) klonk voor zijn broodheer ongetwijfeld ongewild concurrentieel. In het Vlaamse filmpje bij het openen van hun website verklapt je gastheer je waar (14) men toentertijd de tijd nam om over tijd te debatteren. Google nu die plaats en het jaartal, en lees bij BEstor allerminst schoorvoetend het boeiende Belgische verhaal. Klik door naar zijn grootste pleitbezorger (15) en ontdek zo de eerste Belgische plaats (16) die hem daarin volgde.

 

Onze vraag :

Welk toeristisch natuurfenomeen ligt (althans met de fiets) 4,6 km buiten haar Zwitserse partnerstad ?