KAVVV Quiz
Ketting 38 - zondag 04 april 2021

Ketting 38 -05/12/2020

De Sint kwam langs

Yippie !!! Er waren dit jaar écht geen stoute kindjes. Want ook bij ons passeerde vannacht de Goedheiligman. 

Maar de Sint is de Sint niet meer.

Eerst sneuvelde Zwarte Piet.

Nu ook dit :

 

  • Eind oktober 2020 blokletterden de kranten dat ook een bekende koekjesfabrikant hun aloude “koekje voor bij de koffie (1) in de Benelux van naam had veranderd. Al is die nieuwe naam (2) nu wel opvallend toepasselijk in “functie” (3) van onze hoge gast dit weekend. In het Engels kom je dan al snel bij een - vrij letterlijke “schuinsmarcheerder (4) die onmisbaar is in een internationaal geliefde denksport (5).

 

  • Voor de ketting spring je vanaf b1 of g1 naar een zelfde figuur (6) in het perfide Albion die eens in de 7 jaar wordt opgeknapt. Deze heeft, net als Zwarte, of Roetpiet, heel wat broertjes en/of zusjes in zijn directe omgeving. Dat lazen we vannacht op een Nederlandse site terwijl onze kindjes in hunne beddekens ongeduldig lagen te wachten op de goedheiligman. Wij galopperen verder met het exemplaar (7) dat gecreëerd werd ter ere van de millenniumwisseling. Voor 2 elementen hebben ze daar een specifiek materiaal (8) gebruikt dat ze ongeveer 23 mijl zuidwestwaarts al veel eerder hadden ingezet voor een ietwat groter monument. (9)

 

  • Terwijl anderen daar geen gaten in zagen, zag een Engelse antiquair (10) die wel. 56 om precies te zijn. Hij schreef ook. Vooral over anderen. Zijn werk (vaak niet meer roddels) is grotendeels bewaard gebleven in een werkelijk historisch en bijzonder interessant gebouw (11). Een korte blik op de beroemde verzameling doet je wellicht vaststellen: “Hey, daar zit iets bij dat van ons is!”. Onderzoek uit 2004 toonde aan dat dit manuscript (12) overeenkomsten vertoont met door vrouwen gezongen ondeugende volksliedjes.

 

  • Dat ondeugend zingende land (13) is een belangrijke landbouwproducent. Het is de op één na grootste producent van een oosterse wereldtaal (14). Zijn grotere broer (15), en ook één van ‘s lands belangrijkste agrarische exportproducten, bereikte ons vroeger enkel per boot. Zijn producerende boom (16) inspireerde hun noorderburen, dus in de taal van Molière, tot “une aire connue” in een voor hen vrij letterlijke “schattige” opera (17). De misschien iets minder gekende Franse componist (18) schreef nochtans een paar dozijn opera’s, waarvan eentje uit 1843 (19) onze aandacht trok. Neem de naam van het allesbehalve stoute meisje (20) waar alles om draait en vervang de alveolaire nasale medeklinker door de alveolaire tril.

 

  • Daarmee is het een kleine stap naar een dorpje (21) in een land (22) dat geregeld voor opschudding zorgt. Je vindt hier heel wat bezienswaardigheden en ruïnes, onder andere gewijd aan hun bekendste inwoner (23). Voor de ketting is van belang wat 87 onverlaten, ondanks protest, deden met een deel van de fragmentjes (24) die hij achterliet. Hun plaats van aankomst (25) kan je ook lezen als een Engelse voornaam (26). Die voornaam leidt je als familienaam naar een Frans ondernemer (27) die in 1842 een voor ons wel heel passend idee had. Waarvoor onze eeuwige dank !

 

Onze vraag:

Met wie bundelde hij in het laatste jaar van de rat van de 20e eeuw zijn krachten, zodat ook ons schoentje, en straks bijgevolg ook ons buikje, ook dit jaar weer uitpuilt ? Waarom ? Combineer uw laatste antwoord en ons thema. TV Oost vertelt u de rest …