KAVVV Quiz
Ketting 37 - zondag 04 april 2021

Ketting 37 - 28/11/2020

Sporen langs sporen

 

  • Een beetje een dada van uw kettingslager. Openbaar vervoer, en dan vooral de trein en de metro. En dus ook metrostations. Vergeet de groezelige Antwerpse exemplaren. Kijk en vergelijk met de exemplaren in de hoofdstad (2) van dit double landlocked land (1). Google maar eens de foto’s en sta versteld van de schoonheid van land en stad, zowel boven- als ondergronds. Het voorlaatste station (3) op de rode lijn lijkt (opgepast : er volgen vandaag nog van die flauwe woordspelingen) een aan”sporing” van een bokstrainer, maar is dat niet. Zijn naar eigen zeggen 113e liefde bleek de ware. Hun jongste schoonzoon (4) brengt ons al een stuk dichter bij huis.

 

  • Of die laatste “zwaar geschapen” was, weten we niet. Hij had wel “een groot kruis” (5). Dat is zeker. In de lijst van zijn 457 lotgenoten brengt de man (6) waar deze “afwijking” in oktober 1874 werd vastgesteld, je terug bij de dada van uw dienaar. Een groot aantal van de rijtuigen van zijn net (7) ging trouwens als oorlogscompensatie over naar onze NMBS. Nog slechts 2 daarvan overleefden bij ons de tand des tijds en vonden onderdak in een op het eerste zicht “cijfers-en lettersclub” van een Waalse plaats (8). Bezoek zeker hun officiële site en spoor mee in hun clip. Het loont. Met het land van herkomst (9) van hun locomotief “stoom je door” (pun intended) naar je volgende link.

 

  • De eerste maatschappij (10) die in dat land zijn plannen zowel letterlijk als figuurlijk (én wéér pun intended) “op de rails” kreeg, kreeg al in 1827 een charter om een eerste (spoor)lijntje te trekken. Bij hen ontdek je ook de ietwat bescheiden naam van hun eerste locomotief (11). Zijn exacte naamgenoot had als circusartiest een rang (12) die cinefiele spoorwegfans helemaal in extase brengt. Geniet alvast van de trailer op IMDB. Die zet u voor uw vierde blokje weer … we kunnen het niet laten … op het juiste “spoor”.

 

  • … maar is dat kwalitatief wel een goed spoor ? Het voertuig (13) dat er al na 32 seconden uit de bocht zwiept doet alvast vermoeden van niet. Het heeft dan ook al een lange geschiedenis en al heel wat metamorfoses meegemaakt. Volgens Wiki werden er in ons land 5 omgebouwd tot toeristische attractie. De (in lengte) meest gemiddelde van de 5 (14) voert je naar een unieke plek in Ost-Belgën (15) met een nu verlaten station met roestende wagens, maar met een donker verborgen geheim (16). Een verloren kruis ergens in een veenveld is van deze donkere bladzijde nog … “het enige spoor”!

 

Onze vraag :

Hopelijk bent u ondertussen nog niet "het spoor bijster" ... Zonen van welk land werden hier van 1943 tot 1944 via datzelfde spoor naar hun bosrijk buitenverblijf gebracht ?