KAVVV Quiz
Ketting 34 - zondag 04 april 2021

Ketting 34 - 07/11/2020

11 november : Vrouwendag

 

Ein..de..lijk ! Woensdag besliste de Amerikaanse kiezer dat er ook bij hen plaats is voor vrouwen aan de top. En mocht Joe Biden het loodje leggen, dan wordt Kamala Harris de eerste presidente van de V.S. Laat de vrouwen maar aan de macht! In sommige landen lukt dat erg goed. Bovendien is het volgende woensdag 11 november, naast 8 maart, in Vlaanderen een tweede keer Vrouwendag ! (2 x moederdag, 2 x vrouwendag … vrouwen aan de macht … mijn gedacht !). Tijd voor een ketting vol sterke vrouwen …

 

  • In 1879 gaf een toen twintigjarige Duitse prinses (1) haar jawoord aan een meer dan 40 jaar oudere krasse knar. Acht jaar lang trad ze op als regentes, eerst van hem en vervolgens van hun dochter (2). Zo luidde ze een kleurrijk tijdperk in van vrouwelijke hegemonie die meer dan 100 jaar zou duren. Minder goed verging het al haar naamgenootjes (3) waarvan in de zomer van 2020 bekend werd dat ze in 2019 na 16 jaar hegemonie van hun troontjes waren gestoten.

 

  • Hun usurpatrices (4) groeiden in zekere zin al bij de Grieken en Romeinen rijkelijk aan de takken van de bomen die er een symbool waren van de vrede. Die naam leid je ook naar een grande-dame (5) die na 104 jaar geen wind meer in de longen had en met een subtiel laatste scheetje van dit aardse toneel verdween. Dag op dag 10 jaar voor haar geboortedatum kwam een baby’tje op deze aardkloot dat carrière zou maken als zakenvrouw (6), al zat aan haar carrière wel een stevig geurtje …. Zij trouwde in 1930, scheidde, maar kreeg daar spijt van en hertrouwde in 1942 met dezelfde. Bewijs dat ze geen ezel was. Want een ezel stoot zich geen twee keer …. zij dus wel.

 

  • Maar dat soort story’s hebben we al vaker gehoord. Neem nu deze kunstenares (7) die in 1939 scheidde van haar man, maar in 1940 al opnieuw met hem trouwde. Maar zij had wel geleerd uit haar eerste rit op de paardenmolen. Zij liet bij haar tweede rit op hetzelfde paard in hun huwelijkscontract opnemen dat zij geen seksuele omgang meer met hem hoefde te hebben. (Vrouwen aan de macht … ja dag !). Haar spraakmakende doek (8) uit 1932 zit nu in de private collectie van een queen (9) van de populairdere soort met (ooit) veel noten op haar zang. Die laatste werd geboren met 2 voornamen, maar nam er bij haar vormsel voor alle zekerheid, nog een extra voornaam (10) bij.

 

  • De Nederlandstalige versie van Wikipedia presenteert niet minder dan 13 varianten van die extra voornaam. Variant nummer 5 van 13 (11) is een Russische verkleining die u bij een fantasy-verhaal uit het hoge Noorden brengt. De auteur vragen we niet, want dat is te gemakkelijk, maar is ook wel een grande-dame (12) die natuurlijk niet in onze lijst mag ontbreken. Maar wij gaan voor de illustratrice (13) die zich voor die snoezige snuitjes met wipneusjes en rode wangetjes door haar eigen kinderen liet inspireren. In 1969 ontving ze voor die prachtwerkjes en de rest van haar oeuvre een medaille, vernoemd naar een nog andere Zweedse schrijfster (14) die een van haar bekendste werken neerpende in 1918. Naast groen en bruin zit er nog een derde tante (15) in de titel van dat werk.

 

  • Over die kleur schreef een in 1944 geboren Amerikaanse auteur/feministe (16) een briefroman die later succesvol werd verfilmd. De hoofdrolspeelster (17) daarin speelde eerder de sterren van het firmament in een uiterst succesvol zoveelste vervolg op een tv-serie (18) waarvan ze zelf als kind al van “over the moon, and beyond” was. Op 11-jarige leeftijd had ze namelijk de eerste reeks gezien en aan haar moeder al verteld hoe zeer ze een specifiek personage (19) daarin bewonderde. Dat personage inspireerde niet alleen haar, maar ook tal van andere powervrouwen, waaronder ook een latere astronaute (20).

 

Onze vraag:

Met welke woorden begon deze laatste (net als uw quizmaster) elke werkdag, maar zij aan boord van haar shuttle, uw kettingmaster in z’n eigen kot ?