KAVVV Quiz
Ketting 33 - zondag 04 april 2021

Ketting 33 - 31/10/2020

Hallo ! Wien(s drankje kan jij bij deze afsnoepen ?)

Laten we beginnen met een fragment uit een film die naar onze mening de vermakelijkste Halloween-prent aller tijden is. (click on the image to play)

 

  • The Divine Miss M. brengt hierin een geweldige uitvoering van een lied dat toen al bijna 40 jaar oud was. De auteur (1) ervan had een rijk leven met onder andere een kampioenschap boksen en 57 kinderen ! Of waren het er 75 ? Onderweg raak je soms al eens de tel kwijt. Hij overleed in een stad (2) die ook haar naam gaf aan een in de herfst geliefde vrucht (3) die in gewicht zelfs uw voorzitter evenaart (en zelfs klopt, al biedt die met de C-kilo’s alsmaar meer weerstand). Zijn typische kleur (4) werd ook in een populaire sport (5) geïntroduceerd in het jaar waarin een fabrikant (6) van dameskleding op 65-jarige leeftijd het tijdige met het eeuwige wisselde.

 

  • Die man zou waarschijnlijk nooit bekend geworden zijn, ware het niet dat hij op een noodlottige dag 486 beelden schoot in een straat (7) die later nog velen ettelijke slapeloze nachten bezorgde. Daar kan dus alleen een opdracht op volgen volledig in de lijn met deze Halloween-dagen : “Onthoofd” de regisseur (8) en je houdt de titel over van een huiveringwekkend poëem (9). Een kortverhaal uit 1843 (10) van dezelfde auteur leidt ons naar een hier al even toepasselijk Belgisch bedrijf (11) dat in 1968 werd opgeslokt door een van oorsprong Nederlandse firma. (12)

 

  • Dat de voornaam (13) van de grondlegger van die firma uit Friesland stamt, daar “schrikt” wellicht niemand van. Maar wie energiek wroet door z’n stripbakken vind ‘m daar ook zeker terug. In deze serie (14), die echt een aanrader is voor jong en oud, moet de protagonist het vaak opnemen tegen een boze tovenares (15). Maar de volgende link in onze ketting ligt (als u deze ketting tenminste op zondag leest) bij het dan voor de hand liggend volgnummer (16). Aan het einde verandert hij daarin zelfs drie van deze exemplaren niet in zomaar bieën, maar in amfi-bieën (17).

 

  • Dat dier laat je in Oost-Vlaanderen een sprookjesachtig natuurgebied (18) ontdekken in een gemeente (19) met ongeveer 6000 (aller)zielen. Daar vind je nog negen relicten (20) van vroegere tijden, sommige nog in gebruik.

 

Toepasselijke vraag op deze 1e november :

Welk object, symbool van het eeuwige leven, inspireerde de bouwers bij het afdekken van 2 van deze bouwwerken ?