KAVVV Quiz
Ketting 32 - zondag 04 april 2021

Ketting 32 - 24/10/2020

Soms dondert het al eens...
 

En niet alleen buiten… “Blaast uwe zak op” galmt dan al eens tussen de bliksemschichten door de lucht.  Zeg dat tegen gelijk welk welopgevoed mens, en die voelt zich beledigd. Zeg dat tegen X. en er volgt prompt een quizvraag …

 

  • Zeg dat tegen een Schot, en ge wordt doof. Maar niet noodzakelijk in het meest noordelijke Engelse graafschap (1). Hun mini-versie van de doedelzak is zelfs geschikt voor binnenhuisgebruik. De oudste afbeelding van dit … euhum … “muziek?”-instrument (zie foto), vind je in een plaatselijke abdij (2) aan de Tyne die cryptisch nog het best kan worden omschreven als “de hesp van de toverkol”. Die abdij kreeg zelfs een eigen pagina op tripadvisor (met bijna 500 foto’s) en natuurlijk ook een pagina op (de Engelse) Wikipedia. Op die laatste vind je ook nog wat er daar rest van een opschrift over Geta. Diens moordenaar (3) werd geboren in een plaats die ondertussen is uitgegroeid tot een grote stad (4) aan een gekende confluenza.

 

  • De bron van de kleinste (5) van die twee ligt 480 km stroomopwaarts. Op z’n loop doorkruist die een gebied (6) dat u leidt naar het zwarte continent, maar tegelijk ook naar een van oorsprong Schaarbeekse onderneming (7), al waren de gebouwen (8) op de achtergrond van hun oude jasjes op z’n minst misleidend.

 

  • Een van de grootste (9) in zijn soort staat aan de Calzada de los muertos (huisnummer onbekend). Trek van het aantal treden (10) dat je daar volgens Columbus moet stappen naar de top van de ster, die tot de gietijzeren leeuw op de top van het Nederlandse monument (11) uit 1826 af, om in een Frans departement (12) te belanden

 

  • Op de officiële site van zijn hoofdstad (13) vind je een “plan de ville” met handige “audio-search” maar je kan er je gewenste bestemming ook gewoon bovenaan bij het vergrootglas intypen. Het voor die stad kenmerkende, en ook periodiek verschijnende fabeldier (14) dat je hier de weg wijst, vind je ook als wapendier bij een voormalige Europese dynastie (15) die ruim 3 eeuwen de plak zwaaide over hun land. De eerste voorvader (16) van deze en 23 andere stambomen laat u fonetisch terug in de hoofdstad van Vlaanderen (17) landen voor een gezond snuifje kunst en cultuur.

 

Onze vraag :

Welke kunstenaar zorgde tot nog toe voor hun meest succesvolle (meest bezochte) expo ooit ?