KAVVV Quiz
Ketting 29 - zondag 04 april 2021

Ketting 29 03/10/2020

Iets met renovatie- of andere werken

Liefde in een wolk van mist” (foto 1) is zijn prozaïsche vertaling uit het Engels. Wij verkiezen voor straks echter z’n Nederlandse naam (1). Zijn meest voorkomende variant (2) brengt je niet alleen bij één helft van een literair duo, maar ook bij een museum (3) op een gelijknamig eiland aan de East River. De groep die volgens wiki, het historisch gebouw (hier gaan we …) renoveerde, biedt niet alleen een interessante link naar het Kennedy Space Center (die laten we liggen), maar ook een naar de hoek van onze Frankrijk- en Keyserlei. Daar stond ooit een grand hotel in belle-époquestijl (foto 2) dat werd vernoemd naar een Duitse immigrant (4) met dezelfde naam. Tijdens de eerste wereldoorlog sloten zijn twee zonen zich aan bij de Belgische strijdkrachten. Zijn eigen politieke alliantie was veel minder uitgesproken. Wie van beide walletjes wil eten, krijgt op het einde de rekening gepresenteerd. Na de oorlog kreeg hij van België dan ook geen permanente verblijfsvergunning meer. En boontje komt om z’n loontje (of “Karma is a bitch”) : tijdens WO2 werd zijn hotel beschadigd door … een Duitse V2-raket (niet toevallig eentje uit Trier). (Je leest het hele en het boeiende verhaal op retroscoop.be).

  • Het hotel werd vervangen door een spuuglelijk kantorencomplex (5). De projectontwikkelaar (6) die het nu mag (hier zijn we weer …) renoveren, werkt momenteel ook aan een woonbuurt in een Oost-Vlaamse stad (7). Dat project leidt je naar een plaatselijke schepen (8) die door leden van het Onafhankelijkheidsfront werd geëxecuteerd en bij sommigen nu nog een sportief belletje doet rinkelen.

 

  • Op het einde van de maand van zijn executie, werd elders een Belgisch schrijver (9) geboren. Nomen est omen? Integendeel ! De terugkerende thema’s in zijn werken zijn angst, eenzaamheid, geweld en de veranderende tijdgeest. Zet zijn verhaal uit 2012 (10) in het meervoud en je belandt prompt bij het schilderij (11) van een Brabander (12) die - volkomen terecht - door velen bewonderd en gekopieerd werd. (Ook door striptekenaars. In de weetjes van stripspeciaalzaak.be verneem je dat dit kunstwerk voorkomt in tal van strips)

 

  • Die schilder was in 1976 de titel van een eerste poppenkast opgevoerd in Boechout. De naam van het gezelschap (13) dat uit die garage groeide, kent u ook uit een populaire stripreeks waarvan de auteur/tekenaar (14) begin deze eeuw ereburger werd in een Kempense gemeente (15). Hun huidige voorzitter (16) van hun vzw Toerisme was tijdens zijn actieve loopbaan al (3e keer) renoverend de ware “Lord of The Ring”. Daarna probeerde hij nog het droombeeld (17) van een sportieve Aartselaarse politicus (18) mee te helpen verwezenlijken. Maar het mocht niet zijn. Het was alsof er een Antwerpse kwelduivel mee gemoeid was. De voornaam (19) van die politicus is met zijn specifieke schrijfwijze in onze contreien niet zo gebruikelijk. In Frankrijk is het een populaire meisjesnaam.

 

Onze vraag:

Welke kunstschilder vereeuwigde zijn toekomstige met diezelfde voornaam als zijn eigen juffertje in het zijdezacht groen op een levensgroot doek ?