KAVVV Quiz
Ketting 28 - zondag 04 april 2021

Ketting 28 - 26/09/2020

Van de mooiste, naar de snelste, via de diepste, en de koudste naar de grootste

De naam van de architect (1) die dit gebouw in 1740 zijn huidige uitzicht gaf, vinden wandelaars, met een kleine bocht in de schrijfwijze, ook terug aan een veel grotere bocht in het kanton Diekirch. De burcht (2) die daar de vallei overschouwt is qua schrijfwijze zeer verwant. De meanderende rivier (3) aan zijn voeten werkt voor Britten bevestigend. Zij hebben een exact even lange rivier (4) waar letterlijk en figuurlijk heel wat zalm en Schot in zit. Het is dan ook de snelste van zijn “land” (B). (Tip voor een inspirerend ommetje : reizen-langs-rivieren.nl)

 

  • Zet een Arabisch lidwoord voor de naam van het eerste bruggetje (5) over zijn loop, of voor de laatste 5 letters van het dorpje. De regio (6) die je zopas vond, bestaat uit 16 gemeenten, elk met een eigen schild. Hoog tijd voor een spelletje “wie is het ?”. We schrappen al deze met koning en moor. Een groene lucht lijkt ons niet gezond. En de heilige maagd … wie gelooft daar nog in ? In de gemeente met het enige overblijvende schild, herinnert een gebouw uit 1444 (7) niet meteen aan de fraaiste bladzijde uit hun verleden. Het gelijknamige meer (8) heeft daar echter niets mee te maken. Dat werd vernoemd naar de plaatselijke indianenstam. Het is dan ook het diepste van zijn land (C). (Tip voor een inspirerend ommetje : spectacularnwt.com)

 

  • Dat ommetje loonde ook voor deze man/explorator (9) die er midden jaren ’30 goud vond, en dit met deze boodschap aan zijn opdrachtgevers liet weten “CONGENITAL FORK GLARE FOREGROUND OCCASION GAUNTLET GRATEFULNESS IMPLANT NEAREST USERIOUS DISAGREE APOSTOLIC TROOPED HORN FLOCK DRUG OBLIGED POMPOUS TEST CHRONOMETER TANGLE”. Codetaal dus … (Voor de fans : zoek zelf maar op hoe deze variant van het Caesar-getal (zie eerdere opgave) werkt.) De stad (10) in zijn bijnaam organiseert jaarlijks een groot winterfestival (11). Wat men daar doet met sneeuw op ijs, doet men in januari in deze Aziatische stad (12) met sneeuw en ijs op land. Het is dan ook de koudste van zijn land (D). (Tip voor een inspirerend ommetje : google gewoon de foto’s)

 

  • In het jaar (13) waarin deze stad werd geboren, wordt - op dezelfde datum (14) wanneer de voormalige Kanselier zijn pijp aan Maarten geeft – ook een kunstenaar (15) geboren waarvan u in dit Europese openlucht beeldenpark (16) niet één, maar zelfs twee werken vindt. Het is dan ook (zeker qua oppervlakte) het grootste van zijn land en ver daarbuiten (E).

 

Onze vraag :

Hoeveel km legden we volgens google in totaal in vogelvlucht af op deze reis rond de wereld, vanaf onze start

Van   (A)  de mooiste naar (B) de snelste =

+ Van (B) de snelste naar (C) de diepste =

+ Van (C) de diepste naar (D) de koudste =

+ Van (D) de koudste naar (E) de grootste = of samen : …………….. km (give or take a few)