KAVVV Quiz
Ketting 27 - zondag 04 april 2021

Ketting 27 - 19/09/2020

Starten met een doe-opdracht

 

Geen illustratie, want we schieten voor één keer van uit de startblokken met een “doe”-opdracht. Zoek “Aarschot” en open google-maps :

  • Napoleon noemde de Schelde ooit zijn geladen pistool op Engeland. Dit meer (1) is dat volgens ons ook, maar dan richting het immer gevaarlijke Limburg. En het vuurt zo te zien nog een kogel af ook (scrollen, schuiven en inzoomen maar!). De vorm lijkt dan ook verdacht veel op een van oorsprong Duits militair pistool (2) dat deels werd vernoemd naar een Latijnse spreuk, maar ook naar zijn Oostenrijkse bedenker. Die laatste naam is ook de titel van een zwart-wit-film van een Nederlands regisseur (3) die ooit ook iets met een pistool voorhad. De hoofdrolspeler (4) in die prent is ook actief als (kunst)fotograaf, en “schiet” (maar dan met zijn iconisch fototoestel) ook liefst in zwart-wit.

 

  • Doorblader op zijn webstek gerust zijn in 2003 bij het Belgische Snoecks uitgegeven fotoboek. Dit is meteen uw tweede doe-opdracht : u zal moeten tellen, want de foto’s of pagina’s zijn er niet genummerd. Naast de lachende lama op foto 8, vonden wij vooral de man op foto/blz 29 (5) de meest intrigerende. Als grootste inspiratiebron noemt hij zelf een schilder (6) die zijn eigen werken wel als O.K. bestempelde. Diens onbereikbare muze (7) had een zeer toepasselijke familienaam. Haar voornaam brengt soelaas aan hongerige studenten. Hun 3e vestiging vind u ook als een straat en gebouw in Antwerpen (8).

 

  • De oorspronkelijke naam (9) van dat gebouw stuurt u linea recta naar het Iberisch Schiereiland. In het museum van schone kunsten van die stad (10) vinden we ook enkele werken van een man (11) die een tijdlang woonde in dezelfde straat als uw nr 8 maar dan op nr 17. Lekkerbekken kennen die naam vooral van een heerlijke taart (12) (voor mij met een bolletje ijs aub … of 2).

 

  • Het hoofdingrediënt (13) daarvan gaf zijn naam aan een voormalige Euro-Aziatische hoofdstad (14) met één van de hoogste houten gebouwen (15) ter wereld. Nochtans werden er volgens de overlevering geen spijkers in gebruikt. Google hier zeker eens naar de andere naam (16) van het gebouw en laat je imponeren door zijn buiten- én binnenkant.

 

Onze vraag

Welk Bijbels tafereel wordt afgebeeld in de 4e icoon van de boog boven de dubbele deur van het monumentale altaar ?