KAVVV Quiz
Ketting 25 - zondag 04 april 2021

Ketting 25 - 05/09/2020

Onderweg en aan de meet wacht u een drankje

 

Net als Antwerpen werd ook Luik beschermd door een fortengordel. Oninneembaar dachten die brave, naïeve Belgen. Grappig, vonden de Duitsers. Ironisch dus, de naam van de Oberleutnant (2) die in 1940 met “a cunning plan” letterlijk geruisloos het bij ons gekendste van deze forten (1) innam. De rang (3) die hij hiervoor 4 dagen later ontving werd bij ons in de burgerwacht verbasterd tot een term (4) die bij sportliefhebbers, en hop elijk ook bij u, een tennisbelletje doet rinkelen.

 

  • Deze “aanmoediging van moeder de vrouw” wordt ook nog gebruikt in sommige, maar lang niet alle takken van een jeugdbeweging (5). De naam van de allerjongsten (6) brengt u bij een Belgische plaats (7) met een werkelijk uniek stratenplan (een uitstekend “wist-je-datje” voor ambitieuze quizzers). Enkel het gemeentelijke wapen herinnert nog aan het Picardisch huis (8) dat ooit deze heerlijkheid opkocht.

 

  • Anton “de Grote” bracht zijn tak, en u nu, naar een Vlaams Brabantse plaats (9) waar u op de stedelijke website een uitgebreide fotoverzameling van hun plaatselijke molens en bijhorende fietsroute (10) met knipoog naar Vivaldi vindt. Bij het aanbevolen rustpunt (11) aan knooppunt 56 raakte ondergetekende al wel met zijn fiets. In de gelijkluidende stad nog niet. Op de wiki-pagina van die stad (12) leest u trouwens dat de naam van uw rustpunt – in tegenstelling tot die van de fietsroute - niet zomaar een knipoog of woordspeling is.

 

  • De titel (13) die de stad in 2010 kreeg, werd 6 jaar eerder, en voor het eerst toegekend aan een stad (14) waar Bobby (niet die van Kuifje) een begrip is. Zijn roots liggen op een Brits eiland (15) waar we ons in z’n oudste stokerij (16) laten trakteren op een bescheiden gelijknamige borrel.

 

Onze vraag :

Welke adellijke titel kreeg de drank van de dichter in diens gedicht uit 1880 ?