KAVVV Quiz
Ketting 24 - zondag 04 april 2021

Ketting 24 - 30/08/2020

Lokale folklore

 

De dodo is niet de enige loopvogel die ten prooi viel aan de vraatzucht van de mens. Midden 18e eeuw was het ook schluss met deze loopvogel met Franse naam (1) die al eens graag op z’n eentje een kaartje placht te leggen. Hij deed dat trouwens uitsluitend op een 108 km² klein eilandje (2) met Portugese naam dat in 2002 autonomie kreeg van zijn huidige moederland (3).

 

  • Het daar populaire muziekgenre (4) stuurt zelfs de grootste digibeten onder ons naar een gelijknamig Japans bedrijf, waarvan de roots echter helemaal niet in Japan, maar (Trump moest het weten) in een Amerikaanse staat (5) lagen. Hun grootste, drievoudige Olympische kampioen (6) kreeg in 2015 een google-doodle. Daar (of ergens anders) leest u het heroïsche verhaal hoe hij al surfend eigenhandig 8 mensen van de verdrinkingsdood redde uit een door de golven verzwolgen yacht (7). Dankzij hem lopen redders nu allemaal met een mini-surfplankje door de branding (zie foto 2 – u merkt het … Walter is terug uit verlof).

 

  • De actrice (8) (niet die op de foto) die in 1991 een personage met dezelfde naam als dat ongelukkige yacht vertolkte, ambieerde ook een sportieve carrière, maar werd zelf geen Olympiër. In de nationale kwalificaties van haar sport (9) schitterde ze veel minder dan op het witte doek, en ook iets minder dan de grootste ster (11) van het verwante sterrenbeeld (10).

 

  • Het land (12) in de naam van de ster werd pas in 1606 voor het eerst door een westerling aanschouwd vanuit het kraaiennest van dit schip (13). Dat schip koppelt in zekere zin ook terug naar uw uitgestorven vogel op 1. In de commedia dell’arte was het de geliefde van een personage (14) dat jaarlijks ook een prominente rol vervult in deze nu Waalse, ooit Franse stad (15) aan de “Via Belgica”.

 

Onze vraag

Op wiens order werd de Antwerpse school gesticht waarvan de naamgenoot uit 15 traditioneel de kleurrijke groep van 14 aanlevert ?