KAVVV Quiz
Ketting 23 - zondag 04 april 2021

Ketting 23 - 23/08/2020

Every cloud has a silver lining

 

Dat zegt tenminste een Engelse uitdrukking. Zelfs de dikke, vette rookwolken die te zien waren op 22 mei 1967 te Brussel (1), resulteerden tenslotte in een "silver lining" met een zeer strenge wetgeving waarmee België een tijdlang voorloper was op het gebied van brandbescherming.

 

  • Dat lezen we op de website van een Belgische particuliere onderzoeksinstelling (2) die in 1960 werd opgericht. Toch eiste meer dan een decennium later een brand op nieuwjaarsdag in een Waalse stad (3) nog 15 doden. Het stalen viertal (hier ook op 4) dat nabij deze stad op de Werelderfgoedlijst werd gezet, is in zekere zin het werk van een voormalig Brits wiskundedocent (5).

 

  • Halverwege de 19e eeuw ontmoette hij een beroemdheid (6) die verantwoordelijk is voor de indrukwekkende verbinding (7) van een vasteland naar een eiland. Laat je niet misleiden, want dat ‘vaste’ land is in feite alleen maar een onderdeel van een groter eiland (8). Het leuke is dat het kleinere eiland (9) aan de andere kant van die verbinding, op zijn beurt zelf ook nog een nog kleiner eiland (10) heeft in het westen.

 

  • Daar werd iets meer dan 60 jaar geleden een comédienne (11) geboren. Ze is geen heilig boontje, ook al zou haar geboorteplaats je dat misschien kunnen laten denken, en ook al speelde ze onder andere de rol van een geestelijke. Haar naam verwijst naar een Europees land (12). Dus ook die van haar Amerikaanse naamgenoot (13) die in massa’s westerns speelde, maar wellicht bij iedereen in de herinnering leeft als de sympathieke Mr Edwards in een tv-serie (14) die speelde vanaf 1974.

 

  • De verhalen zijn autobiografisch. Dat weet wellicht iedereen. De schrijfster (15) stopte dat ook nooit onder (houten) stoelen of banken. Haar veredelde voornaam (16) stuurt je prompt naar het christelijke symbool voor de overwinning en onvergankelijkheid of ook ... naar de keuken. Hier moet je oppassen, want er bestaat ook een giftige naamgenoot (17). Stop die dus niet in je soep of stoofpotje want het kan jou (of je schoonmoeder) slecht bekomen.

 

  • Want zowel zijn b als b bevatten b (18). Die stof wordt o.a. toegepast in pesticiden en ontsmettingsmiddelen. Toch herbergt ook deze stof iets positiefs, want wetenschappers speculeren dat ze een rol speelde in het ontstaan van het leven. Daarom stuurden ze eind vorige eeuw al een ruimtesonde (19) naar een maan (20) om in een “cloud met een andere lining” naar die stof op 18 te zoeken.

 

Onze vraag :

Wat waren de voor- en familienaam van de staatsman die het instrument bouwde waarmee zijn broer (net als u) uw antwoord op 20 kon vinden ?